Edisonweg 9
Alkmaar
Noord-Holland
1821 BN
NL
217 beoordelingen
SGR
checkmark90 jaar ervaring
checkmarkGecertificeerd vervoer
checkmarkUniek reisaanbod
checkmarkDeur tot deur service
Busreis, 8 dagen Denemarken en Noorwegen, Noorwegen

Busreis, 8 dagen Denemarken en Noorwegen

Indian Summer in TelemarkIndian Summer staat bekend als een onvergelijkbaar mooie symfonie van kleurrijke herfstkleuren uit Noord-Amerika. Geloof ons, deze kleurrijke kleuren zijn minstens zo intens in Telemark. Het soms zachte, soms rotsachtige ruige berggebied in het zuidwesten van Noorwegen behoort met zijn dichte bossen en vele prachtige meren tot een favoriete bestemming. In september zijn de herfstkleuren op z’n mooist. De donkere naaldbossen worden afgewisseld met groepen berken en lijsterbessen, waarvan het gebladerte in heldere kleuren glanst van heldergeel tot donkerrood.

Bekijk beschikbaarheid

Activiteitsniveau

Gemiddeld

Een reis die vanwege bepaalde excursies, lange loopafstanden, flinke hoogteverschillen en/of vele verplaatsingen, een goede mobiliteit vereist. Niet geschikt voor mensen met hulpmiddelen.

Natuur

Alleengaand

Reis is geschikt voor alleengaande reizigers door de beschikbaarheid van 1-persoonskamers. Wij raden u aan tijdig te boeken, aangezien deze kamers vaak beperkt beschikbaar zijn.

Indian Summer in TelemarkIndian Summer staat bekend als een onvergelijkbaar mooie symfonie van kleurrijke herfstkleuren uit Noord-Amerika. Geloof ons, deze kleurrijke kleuren zijn minstens zo intens in Telemark. Het soms zachte, soms rotsachtige ruige berggebied in het zuidwesten van Noorwegen behoort met zijn dichte bossen en vele prachtige meren tot een favoriete bestemming. In september zijn de herfstkleuren op z’n mooist. De donkere naaldbossen worden afgewisseld met groepen berken en lijsterbessen, waarvan het gebladerte in heldere kleuren glanst van heldergeel tot donkerrood.

Voor de overtocht op de heenweg varen we met DFDS en hebben we binnenhutten met stapelbedden. Voor de overtocht op de terugreis varen we met Fjordline en hebben we binnenhutten met stapelbedden.

In Noorwegen verblijven we in het traditionele drie sterren hotel Straand ligt in het kleine dorpje Vrådal in Telemark, in het hart van Zuid-Noorwegen. De kamers zijn uitgerust met een badkamer incl. douche en toilet, haardroger, tv en telefoon. Het hotel bestaat uit een gebouw met meerdere verdiepingen en heeft een lift. Het hotel heeft een restaurant, een bar, een terras en een zwembad met sauna. Beoordeling Booking.com 8.0

Faciliteiten Hotel Straand***

 • Restaurant
 • Bar
 • Terras
 • Tuin
 • Gratis wifi
 • Lift 
 • Kluisje (tegen betaling)
 • 24-uursreceptie
 • Zwembad met sauna

Kamer

 • Televisie
 • Minibar
 • Badkamer met bad of douche
 • Föhn
 • Gratis wifi

Dag 1 – Heenreis
Nadat u thuis bent opgehaald, nemen we eerst een kopje koffie en na een korte kennismaking stappen we in de touringcar en rijden we naar Duitsland voor de overnachting.

Dag 2 – Over de zee naar het Noorden
Vandaag maken we de overtocht met de ferry van Puttgarden naar Rødby. We vervolgen de route naar Kopenhagen, waar we met de nachtboot de oversteek maken naar Oslo.

Dag 3 – Bezoek Oslo en staafkerk
Bij de binnenkomst van het Oslofjord krijgt u al een idee van de schilderachtige schoonheid die Noorwegen voor u in petto heeft. De 1000 jaar oude stad Oslo ligt aan het einde van de Fjord. Onder de bezienswaardigheden van de stad zijn de sneeuwwitte Neue Oper, het fort Akershus, het monumentale stadhuis, de winkel- en winkelboulevard Karl Johans Gate en het Vigelandpark. Hoog boven de stad ligt het legendarische Holmenkollen met zijn skischansen. Na het bezoek aan Oslo rijden we door het kleurrijke herfstlandschap naar de regio Telemark.  Onderweg stoppen we bij de staafkerk van Heddal (werelderfgoed). Het is de grootste overgebleven staafkerk, een waar meesterwerk van middeleeuwse houtarchitectuur. Aan het begin van de avond komen we aan bij ons hotel in Vrådal.

Dag 4 – Romantische kleurrijke herfst
Veel meren, rivieren en beboste bergketens - het landschap van Telemark is ongelooflijk mooi. De dichte naaldbossen worden afgewisseld met berken, essen en andere loofbomen waarvan de kleurrijke herfstkleuren verschijnen als gloeiende fakkels in het donkergroen van de bosbergen. In Eidsborg staat één van de weinig overgebleven staafkerken van Noorwegen. Even later bereiken we het idyllisch gelegen Dalen, waar u een kijkje kunt nemen in het prachtige Dalen Hotel, meer dan 100 jaar geleden gebouwd in de stijl van een draak. Over de Arctische Raulandsfjell gaan we naar het gebied van Rjukan. In het Norwegian Industrial Workers Museum Vemork ervaart u één van de meest dramatische hoofdstukken van de Tweede Wereldoorlog. Hier produceerden de Duitse bezetters zwaar water voor de bouw van een atoombom totdat Noorse verzetsstrijders de zeer geheime fabriek opbliezen. Via een smalle bergweg gaan we door het prachtige herfstlandschap terug naar Vrådal.

Dag 5 – Nostalgische stoomboottocht
Vandaag bezoeken we het meer dan 100 jaar oude Telemarkkanaal. Verheug u op een prachtig kleurrijk herfstlandschap met vele schilderachtige meren. Met zijn historische, handbediende sluizen en nostalgische stoomboten is het één van de grootste attracties in het zuiden van Noorwegen. In Kviteseid aan de oever van het gelijknamige meer, stapt u aan boord van de meer dan 100 jaar oude Fram voor een stoomboottocht van ongeveer 3 uur op het Telemarkkanaal. Niet ver van Lunde stoppen we bij de Vrangfoss-sluis, de grootste van de acht kanaalsluizen. Hier kunt u zien hoe schepen en boten over de sluis worden gesleept naar diepere of hogere wateren. Aan het einde van de dag kunt u nabij het hotel een zilversmid bezoeken. Een winkel met veel sieraden, traditionele ambachten en het hele jaar door een kersttentoonstelling.

Dag 6 - Ryfylke Landscape Road en Stavanger
Vandaag rijden we langs het idyllische Vråmeer en over Edland naar de ruige Haukelifjell, een uitloper van de subarctische Hardangervidda. In Røldal begint Ryfylke Street, één van de achttien nationale landschapsroutes van Noorwegen. We rijden door het hooggebergtelandschap en bij Saudasjøen maken we een stop bij de waterval Svandalsfossen. Even later bereiken we de uitlopers van de zuidelijke fjorden met de Saudafjord, die tot ver in de bergen reikt. Daarna gaat het drie keer per boot over het water, voordat we Lauvvik en iets later Stavanger hebben bereikt. Als er nog wat tijd over is voordat we aan boord gaan, kunnen we een kijkje nemen in Stavanger. ‘s Avonds gaan we aan boord van de veerboot, die u 's nachts naar Denemarken brengt.

Dag 7 - Hirtshals en Den Gamle By
We komen ’s morgens aan in Hirtshals en rijden naar Aarhus voor een bezoek aan het openluchtmuseum Den Gamle By. Dit indrukwekkende museum bestaat al sinds 1909 en is hiermee het eerste openluchtmuseum over de stedelijke geschiedenis en cultuur ter wereld. We vinden er meer dan 75 gebouwen die uit heel Denemarken afkomstig zijn; hiermee krijgt u een goed beeld van Denemarken. We vervolgen onze reis naar het overnachtingshotel.

Dag 8 – Terugreis
Na het ontbijt zullen we aan de terugreis beginnen. We sluiten de reis af met een heerlijk drie gangen diner, waarna u door de taxi weer wordt thuisgebracht.

Inclusief

veerboot Rostock - Gedsero
overtocht Kopenhagen - Oslo met overnachting in binnenhut met stapelbed
bezoek Oslo
entree staafkerk Heddal
entree Industrial Workers Museum
boottocht over Telemarkkanaal
bezoek zilversmid
Ryfylke landschapsroute
veerboot Ropeid - Sand
veerboot Nesvik - Hjemeland
veerboot Oanes - Lauvvik
overtocht Stavanger - Hirtshals in binnenhut met stapelbed
entree Den Gamle By in Aarhus
afscheidsdiner
van-deur-tot-deur service
vervoer per luxe touringcar met minimaal 85 cm stoelruimte
verblijf in een 2-persoonskamer
verzorging o.b.v. halfpension

Exclusief

Overige entreegelden en lunches

Minimum en maximaal aantal deelnemers 

Het minimum aantal deelnemers is 25 per busreis en een maximaal aantal van 44 deelnemers, anders kunnen wij de Comfort Class Plus niet garanderen. Wij behouden ons het recht voor de reis kosteloos te annuleren indien het minimum aantal niet kan worden gerealiseerd. U wordt hiervan uiterlijk 21 dagen  voor vertrek op de hoogte gesteld. Bij annulering van onze zijde wordt u een alternatief aangeboden: dezelfde reis op een andere vertrekdatum, dan wel een andere bestemming op dezelfde vertrekdatum. Kunt of wilt u geen gebruik maken van de alternatieve reis, dan worden de door u betaalde reisgelden volledig teruggestort.

Onze reisvoorwaarden 

Noorwegen

Noorwegen is een lang, smal land in het uiterste Noordwesten van europa. De Noordelijke grens ligt op ongeveer dezelfde hoogte als Alaska en Zuid-Groenland. Noorwegen heeft een buitengewoon prachtige natuur.

Noorwegen grenst in het Noorden aan de Noordelijke IJszee. De Noordkaap is de meest noordelijke plaats. Noorwegen grenst in het zuiden aan de Noordzee en het Skagerrak. In het oosten grenst Noorwegen aan Zweden, Finland en Rusland.

Noorwegen heeft een oppervlakte van 385.155 km² en 5 miljoen inwoners.

Landschap
Noorwegen kent 4 landschappen. Het dichtstbevolkte gebied is het Ostlandet met de meest uitgestrekte bossen en drukst bezochte vakantiegebieden. De met sneeuw bedekte bergen en beroemde fjorden liggen in het Vestlandet. In het midden van Noorwegen ligt Troendelag wat een betrekkelijk vlak en vruchtbaar gebied is. Nordlandet bestaat uit eilanden, fjorden en bergen. De poolcirkel loopt dwars door dit gebied en de Samen (Lappen) wonen hier. Circa 340 miljoen jaar geleden bestond het Noorse bergland. Het bergland werd tijdens de ijstijden bedekt met een 2000 meter dikke ijslaag. De diepe kloven in het landschap ontstonden door de gletsjers. Nu zijn dit de fjorden die tientallen kilometers landinwaarts reiken. De Sognefjord reikt met 204 km het verst landinwaarts. 

Tussen Oslo en Trondheim liggen de hoogste bergtoppen. Met ca 2650 meter zijn de Galdhoepiggen en de Glittertind de hoogsten. Het grootste deel van Noorwegen ligt boven de 500 meter, een kwart zelfs boven de 1000 meter. De Fjell, een onbewoonde rostachtige hoogvlakte, is vaak tussen de fjorden te vinden. In Noorwegen zijn uitgebreide gletsjergebieden te vinden. Met 815 km² is de Jostedalsbreen het op één na grootste gletsjerveld van Europa. Door de vele stroomversnellingen en watervallen zijn de rivieren en beken onbevaarbaar voor de scheepvaart. Circa 3% van de totale oppervlakte bestaat uit landbouw, een nog kleiner percentage bestaat uit wegen en steden. Bossen bedekken een kwart van Noorwegen, de rest wordt bedekt door bergen, meren en rivieren. Van de 15.000 eilanden die bij Noorwegen horen, zijn er circa 2.000 bewoond.

Flora & fauna
In het zuiden van Noorwegen ligt de boomgrens op ca 1000 meter. Deze daalt geleidelijk en bereikt vlakbij de Noordkaap het zeeniveau. Zeventig procent van de bebossing bestaat uit naaldbossen, maar er komen ook loofbossen voor. De noordelijkste uitlopers van de Midden-Europese loofbossen met de eik, ruwe iep, gewone es, hazelaar, Noorse esdoorn en meelbes zijn in het zuiden van Noorwegen te vinden. De vegetatie blijft in het noorden en de hoger gelegen gebieden beperkt tot een soort struikgewas dat uit dwergberken en jeneverbessen bestaat. Vele moerasplanten, heide en rendiermos groeien op de hoogvlaktes. Langs de kust is op veel plaatsen de vruchtbare bovenlaag verdwenen en groeit er niet veel meer. De dalen en kloven zijn vochtig en voedselrijk. Hier groeit een naaldwoudtype met varens en manshoge kruiden. Wilde vruchten zoals frambozen, bosbessen en wilde aardbeien zijn in de bossen van Midden-Noorwegen te vinden. Paddestoelen komen in loof- en dennenbossen voor. 

De eland is één van de bekendste grote dieren in Noorwegen. Deze komt vooral veel voor in het noorden van het land. De vele meest tamme rendieren leven vooral in de provincie Finnmark en worden als vee gebruikt door de Samen. De wilde rendieren leven oa op de Dovrefjell. Na de 2e Wereldoorlog zijn de muskusossen opnieuw uitgezet. Zij werden tijdens de oorlog opgegeten door een gebrek aan voedsel. Er komen enkele wolven voor, die vaak afkomstig zijn uit Zweden. Dankzij de strenge bescherming komen grote dieren als de veelvraat, lynx en bruine beer nog steeds voor. Op de poolvos en poolhaas wordt gejaagd vanwege hun pels, zij komen daardoor steeds minder voor. Nu behoren ook zij tot de  beschermde dieren. 

De lemming, een soort woelmuis, is een bijzonder dier. Eén keer per 3-4 jaar verplaatsen ze zich door overbevolking massaal over de bergen, door dalen en steken rivieren en meren over richting de westkust. Hierbij storten ze zich ook blind in een ravijn waarmee ze zichzelf de dood injagen. 

Er zijn vele watervogels te vinden in Noorwegen: meeuwen, eenden, papegaaiduikers en zeekoeten komen hier veel voor. Er zijn eilanden voor de kust waar meer dan 200 vogelsoorten voorkomen. De auerhoen komt landinwaarts veel voor. Mede dankzij de hoge zeewatertemperatuur door de Warme Golfstroom is de zee voor de kust zeer rijk aan vis. In de Noordelijke IJszee komen enkele walvissoorten voor. Ook makreel, kabeljauw en koolvis komen veel voor. De zeewolf, heilbot en platvis komen minder vaak voor. Zalm, baars, forel, snoek en brasem leven in de meren en rivieren. Reptielen zijn zeer zeldzaam, de adder komt alleen in het zuiden voor, maar de kleine levendbarende hagedis komt ook in het in het noorden van Noorwegen voor. Muggen komen vooral in Finnmark veel voor.

Hoofdstad
De hoofdstad van Noorwegen is Osle met ca 620.000 inwoners. Oslo ligt aan het begin van de Oslofjord in het zuidoosten van het land.

Taal
In Noorwegen wordt voornamelijk Noors gesproken. In Noord-Noorwegen spreken de Samen Samisch.

Klimaat
Gezien de positie op de wereldkaart heeft Noorwegen een mild klimaat. In de winter wordt het er vrij koud onder invloed van de Atlantische Oceaan, maar gezien de breedtegraden waar Noorwegen zich bevindt kan het makkelijk kouder worden. Door de Atlantische Golfstroom zorgt er ook voor dat het zeewater bijna nooit bevriest. Alleen tijdens zeer extreme winter kan het zeewater in het uiterste noorden van Noorwegen bevriezen.

In het zuidwesten en zuiden heeft het kustgebied een gematigd zeeklimaat met milde winters en zomers en neerslag gedurende het hele jaar. Enkele kleine plekjes langs het westelijk kustgebied hebben een koel zeeklimaat waar de temperatuur zowel in de zomer als in de winter lager liggen dan in het zuiden.

 

    

gem. max.
  temp. (°C)

gem.
  min.

  temp. (°C)

gem. zonuren
  per dag

gem.
 
zee
  temp. (°C)

januari

-1

-7

1

5

februari

-1

-7

2

4

maart

4

-4

3

5

april

8

0

5

6

mei

14

6

7

10

juni

19

10

8

14

juli

20

11

7

16

augustus

20

10

6

18

september

13

7

5

15

oktober

8

4

3

12

november

3

-2

2

8

december

1

-5

1

6

 

Praktische informatie

Bij al onze meerdaagse reizen wordt u thuis door de taxi opgehaald en naar ons restaurant gebracht waar we beginnen met een kopje koffie met cake. Vanaf hier vertrekken we met de touringcar direct naar de vakantie bestemming. Dus geen landelijke ophaalroute door het hele land, maar direct naar de vakantiebestemming. 

Aan het einde van de reis wordt u wederom met de taxi naar huis gebracht. Deze ophaal- en thuisbrengservice is alleen geldig voor inwoners uit Noord-Holland, muv Texel. Deelnemers buiten Noord-Holland kunnen met eigen vervoer naar onze standplaats rijden en van hier met de bus mee naar het begin restaurant. 

Parkeren is gratis.

Sinds 1933 bent u bij ons aan het juiste adres voor het huren van een touring car met chauffeur.

Verhuur van een touringcar met chauffeur

Huur een luxe touringcar bij Bak Reizen voor een comfortabele groepsreis. Onze touringcars zijn maximaal 3 jaar oud en bieden veel ruimte tussen de stoelen (85 cm), inclusief tafels. Met voorzieningen zoals airconditioning, mediaspelers, koelkasten, verstelbare stoelen en ABS, kunt u ontspannen en genieten van uw reis. Boek nu en ervaar de luxe van Bak Reizen!

Bak Reizen, specialist in groepsvervoer

Huur een luxe touringcar bij Bak Reizen voor een comfortabele groepsreis. Onze touringcars zijn maximaal 3 jaar oud en bieden veel ruimte tussen de stoelen (85 cm), inclusief tafels. Met voorzieningen zoals airconditioning, mediaspelers, koelkasten, verstelbare stoelen en ABS, kunt u ontspannen en genieten van uw reis. Boek nu en ervaar de luxe van Bak Reizen!