Edisonweg 9
Alkmaar
Noord-Holland
1821 BN
NL
217 beoordelingen
SGR
checkmark90 jaar ervaring
checkmarkGecertificeerd vervoer
checkmarkUniek reisaanbod
checkmarkDeur tot deur service
Busreis Twente, 5-daagse reis Ootmarsum, Nederland

Busreis Twente, 5-daagse reis Ootmarsum

Een gezellige reis naar Twente.

In het gezellige Twente vinden we het kleine pittoreske stadje Ootmarsum. Al voor de jaartelling was het gebied bewoond en heeft dan ook een rijke geschiedenis. Ootmarsum heeft zich begin vorige eeuw niet kunnen door ontwikkelen, het was niet verbonden aan een spoorlijn of kanaal. Hierdoor is het centrum van Ootmarsum geheel intact gebleven en heeft het in de jaren 90 het predicaat “Beschermd Stadsgezicht”. gekregen. U waant zich hier dan ook in vervlogen tijden. Tevens is Ootmarsum een goede uitvalsbasis voor leuke excursies.

Bekijk beschikbaarheid

Activiteitsniveau

Makkelijk

Deze reis is voor vrijwel iedereen goed te doen en bevat bijvoorbeeld niet te veel steile paden of lange loopafstanden.

Natuur

Alleengaand

Reis is geschikt voor alleengaande reizigers door de beschikbaarheid van 1-persoonskamers. Wij raden u aan tijdig te boeken, aangezien deze kamers vaak beperkt beschikbaar zijn.

Een gezellige reis naar Twente.

In het gezellige Twente vinden we het kleine pittoreske stadje Ootmarsum. Al voor de jaartelling was het gebied bewoond en heeft dan ook een rijke geschiedenis. Ootmarsum heeft zich begin vorige eeuw niet kunnen door ontwikkelen, het was niet verbonden aan een spoorlijn of kanaal. Hierdoor is het centrum van Ootmarsum geheel intact gebleven en heeft het in de jaren 90 het predicaat “Beschermd Stadsgezicht”. gekregen. U waant zich hier dan ook in vervlogen tijden. Tevens is Ootmarsum een goede uitvalsbasis voor leuke excursies.

We verblijven in het 3-sterren Stadshotel Ootmarsum, gelegen aan de rand van het centrum. Dit hotel is in 2016 compleet vernieuwd, om het u als gast nog beter naar de zin te kunnen maken. De kamers zijn voorzien van een douche en toilet, tv, wekkerradio, zithoekje en gratis WIFI. Het hotel heeft een restaurant, lounge met open haard, royaal buitenterras, serre, bar en zaal voor klaverjassen, lift naar de 1e en 2e verdieping (waar alles gelijkvloers is) en solarium (tegen betaling).
Beoordeling Booking.com 7.8.

Faciliteiten Stadshotel Ootmarsum***

 • Restaurant
 • Speciale dieetwensen op aanvraag
 • Bar
 • Terras
 • Lift
 • Gratis Wifi in gehele accommodatie
 • Kluisje
 • Solarium (toeslag)

Kamer

 • Gratis wifi
 • Zithoekje
 • Televisie
 • Badkamer met douche
 • Wc

 

 

Dag 1 – Heenreis en Deventer incl. gids
Nadat u thuis bent opgehaald, nemen we eerst een kopje koffie en naeen korte kennismaking stappen we in de touringcar. Deventer staat op het programma “Eigenzinnig en Bruisend” zo wordt de stad omschreven. Deze Hanzestad is meer dan het bezoeken waard en is dan ook een geliefde bestemming voor toeristen. Deventer heeft een compact centrum en alle bezienswaardigheden zijn op loopafstand. De gids neemt ons mee en laat u de stad zien. Vervolgens gaat het naar Ootmarsum, aankomst zal zijn voor het diner. De gastvrije familie Bults en medewerkers zullen u een aangename midweek gaan bezorgen.

Dag 2 – Sallandse heuvelrug, natuurmuseum Holterberg en Ommen
We maken een mooie rondrit door de Sallandse Heuvelrug. In deze unieke omgeving, met maar liefst 26 heuvels, bevindt zich één van de grootste aaneengesloten droge heidegebieden van Noordwest Europa. De stuwwal doet door haar hoogteverschillen haast on-Nederlands aan. De Holterberg is de bekendste berg van Park de Sallandse Heuvelrug, hier vinden we het verrassende Natuurmuseum Holterberg. Deze biedt u diverse levensgrote diorama’s met wel duizend dieren en geven u de beleving midden in de natuur te staan. Van de Oertijd tot de Zwitserse Alpen en van de Wadden naar de korhoenders op de Sallandse heuvelrug. We vervolgen de rit noordwaarts via de mooie omgeving van Lemelerberg naar het historische Hanzestadje Ommen. Ommen is een populaire toeristische trekpleister in het Vechtdal.

Dag 3 – Bad Bentheim en Emsflower
Vandaag steken we oostwaarts de grens over naar Duitsland, waar uiteraard ook van alles is te zien. We brengen een bezoek aan het stadje Bad Bentheim en aan het Nederlandse bedrijf Emsflower. Uniek en pal over de grens bij Oldenzaal, kunt u een uniek kijkje nemen in de grootste kwekerij van Europa. Een tropische binnentuin, vlindertuin, restaurant en het, direct tegenover Emsflower gelegen, zeer grote tuincentrum ‘Gartenwelt Emsburen’ maken de dag compleet.

Dag 4 – Oranjemuseum Nieuwe Haghuis Diepenheim
Diepenheim heeft een grote verrassing in Twente, het oranjemuseum van ruim 2.000 mooie en bijzondere objecten met o.a. de grootste bordencollectie van het Huis van Oranje in Nederland. Een pronkstuk in het museum is de Koninklijk gedekte tafel waar tijdens de rondleiding uitgebreid bij stilgestaan wordt. Een ander onderdeel van het museum is Twents boerenantiek en de geschiedenis over de plaatselijke volksgebruiken en tradities zoals die al eeuwenlang gelden in en rond Diepenheim. U wordt hier ontvangen met koffie met koek en een enthousiaste uitleg.

Dag 5 – Spakenburg en terugreis
Tijd om afscheid te nemen van het pittoreske Ootmarsum. We rijden vervolgens naar Spakenburg, gelegen aan de voormalige Zuiderzee, met ’n authentieke centrum, museumhaven en scheepstimmerwerf. Uiteraard is Spakenburg bekend vanwege de klederdracht, welke nog door ca. 85 vrouwen gedragen wordt. Daarna weer door naar Noord-Holland en sluiten we de reis af met een goed verzorgd diner. De taxi brengt u weer naar huis.

Inclusief

bezoek Deventer o.l.v. gids
entree natuurmuseum Holterberg
bezoek Ommen
bezoek Bad Bentheim
entree en rondleiding Emsflower
entree, koffie met koek en uitleg Oranjemuseum
bezoek Spakenburg
afscheidsdiner
van-deur-tot-deur service
vervoer per luxe touringcar met minimaal 85 cm stoelruimte
verblijf in een 2-persoonskamer
verzorging op basis van halfpension

Exclusief

overige entreegelden en lunches

Minimum en maximaal aantal deelnemers

Het minimum aantal deelnemers is 24 per busreis en een maximaal aantal van 44 deelnemers, anders kunnen wij de Comfort Class Plus niet garanderen. Wij behouden ons het recht voor de reis kosteloos te annuleren indien het minimum aantal niet kan worden gerealiseerd. U wordt hiervan uiterlijk 21 dagen  voor vertrek op de hoogte gesteld. Bij annulering van onze zijde wordt u een alternatief aangeboden: dezelfde reis op een andere vertrekdatum, dan wel een andere bestemming op dezelfde vertrekdatum. Kunt of wilt u geen gebruik maken van de alternatieve reis, dan worden de door u betaalde reisgelden volledig teruggestort.

Onze reisvoorwaarden

Nederland

Nederland is een onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden en ligt in het westen van Europa. Nederland heeft een oppervlakte van 41.526 km², is ca 300 km lang en ca 200 km breed.                       

Binnen de provincie Noort-Brabant bevinden zich ca 30 kleine Belgische gebieden die samen de gemeente Baarle-Hertog vormen. Binnen deze gemeente liggen weer 2 nederlandse exclaves. Naast het vasteland behoren ook de Waddeneilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog en Rottumeroog tot Nederland. Nederland grenst in het zuiden aan België en in het oosten aan Duitsland. Ten noorden van Nederland bevindt zich de Waddenzee en aan de westkant de Noordzee.

Een autonoom deel van het Koninkrijk der Nederlanden zijn de Nederlandse Antillen. Dit bestaat uit twee tot de Kleine Antillen behorende eilandengroepen in het Caribisch gebied met een totale oppervlakte van 800 km² en ca 200.000 inwoners. De 2 eilandengroepen liggen op ca 900 km van elkaar en behoren tot de Benedenwindse (Bonaire en Curacao) en Bovenwindse eilanden (Saba, Sint-Eustatius en Sint Maarten).

Landschap
Nederland kent een grote verscheidenheid aan landschappen, dit ondanks de kleine oppervlakte van Nederland. Veel van deze landschappen zijn ontstaan door menselijk ingrijpen, zoals dijkenbouw, droogleggen van moerassen, landaanwinning, landbouw en de bouw van steden en wegen. Nederland kent nauwelijks meer echte oer-natuurlandschappen. De natuur bestaat voornamelijk uit weilanden, akkers en heidevelden die zijn ontstaan door het massale kappen van bossen. De bossen die nu in Nederland voorkomen zijn dan ook allemaal aangeplant.

Ongeveer 200.000 jaar geleden zijn de tot 100 meter hoge heuvelruggen in Overrijssel, Gelderland en Utrecht ontstaan die momenteel grotendeels bedekt worden door heidevelden en bossen. Beneden de grote rivieren bestaat de bodem met name uit zand en grind. In Zuid-Limburg worden delfstoffen als mergel en steenkool gevonden.

In Hoog-Nederland ontstonden in sommige drassige gebieden veengebieden die zijn drooggemaakt en ontgonnen. Het veen werd na de aanleg van kanalen afgegraven, afgevoerd en oa in de vorm van turf gebruikt als brandstof. Ook in Laag-Nederland zijn veengebieden. Waar vooral in het Hollands-Utrechtse veengebiedveel veen werd afgegraven waardoor er plassen ontstonden die nu oa gebruikt worden als recreatiegebieden, zoals de Loosdrechtse plassen. 

Er is veel nieuw land ontstaan door inpoldering, zoals de provincie Flevoland. Typische agrarische polders zijn Wieringermeer en de Noordoostpolder. Er is totaal ca 1650 km² landaanwinst geboekt. De Zuiderzee veranderde door de Afsluitdijk in een meer, het IJsselmeer. Ten noorden van de Afsluitdijk ligt de Waddenzee.

Het grootste gedeelte van Nederland ligt onder de zeespiegel en wordt door dijken tegen de Noordzee beschermd, zoals de Deltawerken in Zeeland. Het hoogste punt is de Vaalserberg in Zuid-Limburg met een hoogte van 321 meter.

Flora & fauna
Door de verschillende landschappen is ook de plantengroei in Nederland zeer divers. Er zijn zelfs een aantal landschappen die uniek zijn voor Europe, zoals het duingebied langs de kust en het geheel van kwelders en begroeide strandvlakten. Bij Nieuwkoop, de Vechtstreek, Noordwest-Overijssel en Friesland zijn grote laagveenmoerassen die verder nergens in West- en Zuid-Europa voorkomen. Ook uniek zijn de Oostvaardersplassen in Flevoland die door inpoldering zijn ontstaan.

De diversiteit wordt nog versterkt door de regionale klimaatverschillen in Nederland. Daarnaast heeft ook de mens duizenden jaren lang landschap en plantengroei beïnvloedt. Het oorspronkelijke bosrijke land is door de mens in de loop der eeuwen geleidelijk vervangen door half-natuurlijke landschappen, zoals blauwgraslanden, heidevelden, rietvelden en krijthellingsgraslanden. De oerbossen werden gekapt of afgebrand voor dorpen, akkers, steden en wegen. Met de kap van het Beekbergerwoud bij Apeldoorn verdween in 1876 het laatste oerbos. 

Nederland kent een betrekkelijk arm dierenrijk. Als gevolg van de sterke verstedelijking komen echte natuurlijke landschappen nog maar op zeer kleine schaal voor. Vogels als de gierzwaluw en zwarte roodstaart waren oorspronkelijk berg- en rotsbewoners, maar zijn nu stadsbewoners. Het zoetwateroppervlak nam door de grootscheepse inpoldering sterk toe, maar dit was van negatieve invloed op het dierenrijk in de Waddenzee. Door de akker-, bos- en weidebouw werden bepaalde dieren aangetrokken terwijl andere dieren juist verdwenen. De Turkse tortel broedt pas sinds 1950 in Nederland. De grote lijster, merel, zwarte specht en Europese kanarie konden hun leefgebied flink uitbreiden. De grauwe gans. Havik, kwak, raaf, wild zwijn, ree en edelhert konden nog net behouden worden of zijn opnieuw uitgezet. De marters en dassen kunnen zich steeds moeilijker handhaven door de kleinere jachtgebieden en steeds minder prooidieren.

Door de voortschijdende ontbossing en toenemende bevolking zijn oa de oeros, wolf, bruine beer, wilde kat en bever uitgestorven. De bever is in 1988 met succes weer uitgezet in de Biesbosch. Dieren die al of niet opzettelijk zijn ingevoerd zoals de muskusrat, het konijn, de fazant, de Chinese wolhandkrab en de snoekbaars komen nu algemeen voor in Nederland.

Ook in de ondiepe kustwateren van de Waddenzee en de Noordzee is weinig diversiteit in de dierenwereld te vinden. Wel komen er veel aantallen van één soort voor. Voor de zeehond en de bruinvis is de Waddenzee een belangrijke broedplaats. 

Via de Ardennen komen in Zuid-Limburg talrijke Midden-Europese diersoorten voor die elders in Nederland niet voorkomen. De meeste hiervan worden met uitsterven bedreigd en zijn zeldzaam, zoals de muurhagedis, eikelmuis, vuurpad, beekforel, vroedmeesterpad en de wijngaardslak. Ook overwinteren in Zuid-Limburg veel vleermuizen in de grotten. Ook de zeldzame veldhamster, in Zuid-Limburg korenwolf genoemd, komt in Zuid-Limburg voor.

Hoofdstad
De hoofdstad van Nederland is Amsterdam met een oppervlakte van ca 219 km² en ca 750.000 inwoners. Amsterdam ligt in het westen van Nederland in de provincie Noord-Holland.

Klimaat
Door de ligging aan zee heeft Nederland een gematigd zeeklimaat met zowel milde winters als milde zomers en gedurende het gehele jaar. Op jaarbasis valt er gemiddeld zo’n 700 – 800 mm neerslag.

 

    

gem. max.
  temp. (°C)

gem.
  min.

  temp. (°C)

gem. zonuren
  per dag

gem.
 
zee
  temp. (°C)

januari

5

0

2

6

februari

6

0

3

5

maart

10

2

4

6

april

13

4

5

8

mei

18

8

7

10

juni

20

10

6

13

juli

22

13

7

16

augustus

22

12

7

18

september

19

10

5

18

oktober

14

7

4

15

november

9

3

2

12

december

6

1

2

8

 

 

Bij al onze meerdaagse reizen wordt u thuis door de taxi opgehaald en naar ons restaurant gebracht waar we beginnen met een kopje koffie met cake. Vanaf hier vertrekken we met de touringcar direct naar de vakantie bestemming. Dus geen landelijke ophaalroute door het hele land, maar direct naar de vakantiebestemming. 

Aan het einde van de reis wordt u wederom met de taxi naar huis gebracht. Deze ophaal- en thuisbrengservice is alleen geldig voor inwoners uit Noord-Holland, muv Texel. Deelnemers buiten Noord-Holland kunnen met eigen vervoer naar onze standplaats rijden en van hier met de bus mee naar het begin restaurant. 

Parkeren is gratis.

Sinds 1933 bent u bij ons aan het juiste adres voor het huren van een touring car met chauffeur.

Verhuur van een touringcar met chauffeur

Huur een luxe touringcar bij Bak Reizen voor een comfortabele groepsreis. Onze touringcars zijn maximaal 3 jaar oud en bieden veel ruimte tussen de stoelen (85 cm), inclusief tafels. Met voorzieningen zoals airconditioning, mediaspelers, koelkasten, verstelbare stoelen en ABS, kunt u ontspannen en genieten van uw reis. Boek nu en ervaar de luxe van Bak Reizen!

Bak Reizen, specialist in groepsvervoer

Huur een luxe touringcar bij Bak Reizen voor een comfortabele groepsreis. Onze touringcars zijn maximaal 3 jaar oud en bieden veel ruimte tussen de stoelen (85 cm), inclusief tafels. Met voorzieningen zoals airconditioning, mediaspelers, koelkasten, verstelbare stoelen en ABS, kunt u ontspannen en genieten van uw reis. Boek nu en ervaar de luxe van Bak Reizen!