Kerstreizen 2023
Kerstreizen 2023

De gids 2024 zal medio december worden verspreid.
We hebben geen folder voor de kerstreizen 2023 verspreid.
De kerstreizen kunt u inzien op deze website. Kerstreizen 2023

Edisonweg 9
Alkmaar
Noord-Holland
1821 BN
NL
215 beoordelingen
SGR
checkmark90 jaar ervaring
checkmarkGecertificeerd vervoer
checkmarkUniek reisaanbod
checkmarkDeur tot deur service
5 daagse Kerstreis Zuid Holland, Oostvoorne, Nederland

5 daagse Kerstreis Zuid Holland, Oostvoorne

Kerst vieren we dit jaar in Zuid Holland met ook uitstapjes naar Zeeland. We verblijven in het plaatsje Oostvoorne in hotel ’t Wapen van Marion. We gaan weer terug naar de klas in het Onderwijsmuseum in Dordrecht, we bezoeken het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk en op de terugweg bezoeken we de Sint Jan in Gouda. Al met al een zeer afwisselende reis.

Bekijk beschikbaarheid

Activiteitsniveau

Redelijk

Een redelijke mobiliteit is vereist, in verband met lange afstanden en hoogteverschillen.

Omgeving

Cultuur

Kerst vieren we dit jaar in Zuid Holland met ook uitstapjes naar Zeeland. We verblijven in het plaatsje Oostvoorne in hotel ’t Wapen van Marion. We gaan weer terug naar de klas in het Onderwijsmuseum in Dordrecht, we bezoeken het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk en op de terugweg bezoeken we de Sint Jan in Gouda. Al met al een zeer afwisselende reis.

Hotelinformatie:
We verblijven in Hotel ’t Wapen van Marion in Oostvoorne. Het hotel beschikt over een restaurant, bar, een overdekt zwembad (gratis), een complete wellness (tegen betaling) en gratis WiFi. De kamers zijn uitgerust met een douche en/of bad, tv, airco en thee- en koffiefaciliteiten. Het hotel beschikt over een lift. Beoordeling Booking.com 7.9.

 

Zaterdag 23 december 2023 – Heenreis en Westlands Museum
Nadat u thuis bent opgehaald, wordt u naar de touringcar gebracht, die bij ons restaurant klaar staat. Voordat we bij ons hotel in Oostvoorne aankomen, brengen we eerst een bezoek aan het Westlands Museum. Het Westland staat van oudsher bekend als streek van de groente- en fruitteelt. Tegenwoordig is er meer sierteelt en de expositie in het museum laat de ontwikkeling vanaf 1880 tot aan nu zien. We krijgen een rondleiding in het museum en een demonstratie klokinkopen, waar bij u zelf als koopman/vrouw aan de slag mag. Tussendoor nuttigen we nog een kopje koffie met appelgebak en daarna kunt u op eigen gelegenheid nog het museum bezichtigen.

Zondag 24 december 2023 – Bezoek Dordrecht en onderwijsmuseum
In Dordrecht staat het Nationaal Onderwijsmuseum en met meer dan 325.000 voorwerpen, bezit dit museum de grootste onderwijscollectie ter wereld. Een feest van herkenning: boeken, objecten, platen of gymtoestellen, iedereen herkent wel iets. U gaat met ons mee terug naar vroeger, onder leiding van een museumdocent schrijft u met een kroontjespen en inkt een dictee. Na deze uitdaging heeft wel een kopje koffie met een lekkernij verdiend. Het museum is gevestigd in een prachtige locatie: het zorgvuldig gerestaureerde gebouw De Holland uit 1939.

Maandag 25 december 2023, Eerste kerstdag – rondtoer Zeeland
Na een uitgebreid kerstontbijt stappen we in de touringcar voor een rondrit over een deel van de Zeeuwse eilanden. We zullen onder andere langs Renesse, Zierikzee en Middelharnis rijden. Halverwege de middag zijn we terug in het hotel, zodat u de tijd heeft om van de faciliteiten van het hotel te genieten. ’s Avonds gaat u genieten van een goed verzorgd kerstdiner.

Dinsdag 26 december 2023, Tweede kerstdag – Bezoek Watersnoodmuseum
Na een ontspannen start van de dag, rijden we naar het Watersnoodmuseum. Het jaar 2023 staat in het teken van de Watersnoodramp van 1953. Het thema is 70 jaar terug- en 70 jaar vooruitkijken. Het museum is gevestigd in de vier caissons, in Ouwerkerk, die gebruikt zijn voor de sluiting van het laatste stroomgat. Ook te zien zijn de ontroerende verhalen, foto’s en filmbeelden van de ramp van 1953 en ontdek wat het museum u over water en het belang van waterveiligheid kan vertellen. In het Vijfde Caisson is een brasserie en het kenniscentrum gevestigd. Hier kunt u voor eigen rekening een kopje koffie nemen. ’s Avonds wordt u weer verwacht in het hotel voor een heerlijk kerstdiner.

Woensdag 27 december 2023 – Terugreis en rondleiding Sint-Jan in Gouda
Nadat we afscheid hebben genomen van het hotel staat er een bezoek aan de Sint-Jan in Gouda op het programma. De 72 gebrandschilderde ramen, maken een bezoek aan deze kerk bijzonder. Onder leiding van een enthousiaste gids, krijgt u de verhalen te horen achter de Goudse Glazen. We sluiten deze kerstreis af met een diner in ons restaurant en vervolgens wordt u door de taxi naar huis gebracht.

Inclusief

entree Westlands Museum
entree Onderwijsmuseum inclusief dictee
rondtoer Zeeland
entree Watersnoodmuseum
entree Sint Jan inclusief rondleiding
afscheidsdiner
van-deur-tot deur service
vervoer per luxe touringcar met minimaal 85 cm stoelruimte
verblijf in een 2-persoonskamer
verzorging op basis van halfpension

Exclusief

overige entreegelden en lunches

Minimum en maximaal aantal deelnemers 
Het minimum aantal deelnemers is 24 per busreis en een maximaal aantal van 44 deelnemers, anders kunnen wij de Comfort Class Plus niet garanderen. Wij behouden ons het recht voor de reis kosteloos te annuleren indien het minimum aantal niet kan worden gerealiseerd. U wordt hiervan uiterlijk 21 dagen  voor vertrek op de hoogte gesteld.

Bij annulering van onze zijde wordt u een alternatief aangeboden: dezelfde reis op een andere vertrekdatum, dan wel een andere bestemming op dezelfde vertrekdatum. Kunt of wilt u geen gebruik maken van de alternatieve reis, dan worden de door u betaalde reisgelden volledig teruggestort.

Onze reisvoorwaarden

Nederland

Nederland is een onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden en ligt in het westen van Europa. Nederland heeft een oppervlakte van 41.526 km², is ca 300 km lang en ca 200 km breed.                       

Binnen de provincie Noort-Brabant bevinden zich ca 30 kleine Belgische gebieden die samen de gemeente Baarle-Hertog vormen. Binnen deze gemeente liggen weer 2 nederlandse exclaves. Naast het vasteland behoren ook de Waddeneilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog en Rottumeroog tot Nederland. Nederland grenst in het zuiden aan België en in het oosten aan Duitsland. Ten noorden van Nederland bevindt zich de Waddenzee en aan de westkant de Noordzee.

Een autonoom deel van het Koninkrijk der Nederlanden zijn de Nederlandse Antillen. Dit bestaat uit twee tot de Kleine Antillen behorende eilandengroepen in het Caribisch gebied met een totale oppervlakte van 800 km² en ca 200.000 inwoners. De 2 eilandengroepen liggen op ca 900 km van elkaar en behoren tot de Benedenwindse (Bonaire en Curacao) en Bovenwindse eilanden (Saba, Sint-Eustatius en Sint Maarten).

Landschap
Nederland kent een grote verscheidenheid aan landschappen, dit ondanks de kleine oppervlakte van Nederland. Veel van deze landschappen zijn ontstaan door menselijk ingrijpen, zoals dijkenbouw, droogleggen van moerassen, landaanwinning, landbouw en de bouw van steden en wegen. Nederland kent nauwelijks meer echte oer-natuurlandschappen. De natuur bestaat voornamelijk uit weilanden, akkers en heidevelden die zijn ontstaan door het massale kappen van bossen. De bossen die nu in Nederland voorkomen zijn dan ook allemaal aangeplant.

Ongeveer 200.000 jaar geleden zijn de tot 100 meter hoge heuvelruggen in Overrijssel, Gelderland en Utrecht ontstaan die momenteel grotendeels bedekt worden door heidevelden en bossen. Beneden de grote rivieren bestaat de bodem met name uit zand en grind. In Zuid-Limburg worden delfstoffen als mergel en steenkool gevonden.

In Hoog-Nederland ontstonden in sommige drassige gebieden veengebieden die zijn drooggemaakt en ontgonnen. Het veen werd na de aanleg van kanalen afgegraven, afgevoerd en oa in de vorm van turf gebruikt als brandstof. Ook in Laag-Nederland zijn veengebieden. Waar vooral in het Hollands-Utrechtse veengebiedveel veen werd afgegraven waardoor er plassen ontstonden die nu oa gebruikt worden als recreatiegebieden, zoals de Loosdrechtse plassen. 

Er is veel nieuw land ontstaan door inpoldering, zoals de provincie Flevoland. Typische agrarische polders zijn Wieringermeer en de Noordoostpolder. Er is totaal ca 1650 km² landaanwinst geboekt. De Zuiderzee veranderde door de Afsluitdijk in een meer, het IJsselmeer. Ten noorden van de Afsluitdijk ligt de Waddenzee.

Het grootste gedeelte van Nederland ligt onder de zeespiegel en wordt door dijken tegen de Noordzee beschermd, zoals de Deltawerken in Zeeland. Het hoogste punt is de Vaalserberg in Zuid-Limburg met een hoogte van 321 meter.

Flora & fauna
Door de verschillende landschappen is ook de plantengroei in Nederland zeer divers. Er zijn zelfs een aantal landschappen die uniek zijn voor Europe, zoals het duingebied langs de kust en het geheel van kwelders en begroeide strandvlakten. Bij Nieuwkoop, de Vechtstreek, Noordwest-Overijssel en Friesland zijn grote laagveenmoerassen die verder nergens in West- en Zuid-Europa voorkomen. Ook uniek zijn de Oostvaardersplassen in Flevoland die door inpoldering zijn ontstaan.

De diversiteit wordt nog versterkt door de regionale klimaatverschillen in Nederland. Daarnaast heeft ook de mens duizenden jaren lang landschap en plantengroei beïnvloedt. Het oorspronkelijke bosrijke land is door de mens in de loop der eeuwen geleidelijk vervangen door half-natuurlijke landschappen, zoals blauwgraslanden, heidevelden, rietvelden en krijthellingsgraslanden. De oerbossen werden gekapt of afgebrand voor dorpen, akkers, steden en wegen. Met de kap van het Beekbergerwoud bij Apeldoorn verdween in 1876 het laatste oerbos. 

Nederland kent een betrekkelijk arm dierenrijk. Als gevolg van de sterke verstedelijking komen echte natuurlijke landschappen nog maar op zeer kleine schaal voor. Vogels als de gierzwaluw en zwarte roodstaart waren oorspronkelijk berg- en rotsbewoners, maar zijn nu stadsbewoners. Het zoetwateroppervlak nam door de grootscheepse inpoldering sterk toe, maar dit was van negatieve invloed op het dierenrijk in de Waddenzee. Door de akker-, bos- en weidebouw werden bepaalde dieren aangetrokken terwijl andere dieren juist verdwenen. De Turkse tortel broedt pas sinds 1950 in Nederland. De grote lijster, merel, zwarte specht en Europese kanarie konden hun leefgebied flink uitbreiden. De grauwe gans. Havik, kwak, raaf, wild zwijn, ree en edelhert konden nog net behouden worden of zijn opnieuw uitgezet. De marters en dassen kunnen zich steeds moeilijker handhaven door de kleinere jachtgebieden en steeds minder prooidieren.

Door de voortschijdende ontbossing en toenemende bevolking zijn oa de oeros, wolf, bruine beer, wilde kat en bever uitgestorven. De bever is in 1988 met succes weer uitgezet in de Biesbosch. Dieren die al of niet opzettelijk zijn ingevoerd zoals de muskusrat, het konijn, de fazant, de Chinese wolhandkrab en de snoekbaars komen nu algemeen voor in Nederland.

Ook in de ondiepe kustwateren van de Waddenzee en de Noordzee is weinig diversiteit in de dierenwereld te vinden. Wel komen er veel aantallen van één soort voor. Voor de zeehond en de bruinvis is de Waddenzee een belangrijke broedplaats. 

Via de Ardennen komen in Zuid-Limburg talrijke Midden-Europese diersoorten voor die elders in Nederland niet voorkomen. De meeste hiervan worden met uitsterven bedreigd en zijn zeldzaam, zoals de muurhagedis, eikelmuis, vuurpad, beekforel, vroedmeesterpad en de wijngaardslak. Ook overwinteren in Zuid-Limburg veel vleermuizen in de grotten. Ook de zeldzame veldhamster, in Zuid-Limburg korenwolf genoemd, komt in Zuid-Limburg voor.

Hoofdstad
De hoofdstad van Nederland is Amsterdam met een oppervlakte van ca 219 km² en ca 750.000 inwoners. Amsterdam ligt in het westen van Nederland in de provincie Noord-Holland.

Klimaat
Door de ligging aan zee heeft Nederland een gematigd zeeklimaat met zowel milde winters als milde zomers en gedurende het gehele jaar. Op jaarbasis valt er gemiddeld zo’n 700 – 800 mm neerslag.

 

    

gem. max.
  temp. (°C)

gem.
  min.

  temp. (°C)

gem. zonuren
  per dag

gem.
 
zee
  temp. (°C)

januari

5

0

2

6

februari

6

0

3

5

maart

10

2

4

6

april

13

4

5

8

mei

18

8

7

10

juni

20

10

6

13

juli

22

13

7

16

augustus

22

12

7

18

september

19

10

5

18

oktober

14

7

4

15

november

9

3

2

12

december

6

1

2

8

 

 

Bij al onze meerdaagse reizen wordt u thuis door de taxi opgehaald en naar ons restaurant gebracht waar we beginnen met een kopje koffie met cake. Vanaf hier vertrekken we met de touringcar direct naar de vakantie bestemming. Dit geldt niet voor de reizen naar het Verenigd Koninkrijk die met de boot vanuit IJmuiden vertrekken, dan wordt u met de taxi naar de ferry in IJmuiden gebracht. Dus geen landelijke ophaalroute door het hele land, maar direct naar de vakantiebestemming. 

Aan het einde van de reis wordt u wederom met de taxi naar huis gebracht. Deze ophaal- en thuisbrengservice is alleen geldig voor inwoners uit Noord-Holland, muv Texel. Deelnemers buiten Noord-Holland kunnen met eigen vervoer naar onze standplaats rijden en van hier met de bus mee naar het begin restaurant.

Parkeren is gratis.

Sinds 1933 bent u bij ons aan het juiste adres voor het huren van een touring car met chauffeur.

Verhuur van een touringcar met chauffeur

Huur een luxe touringcar bij Bak Reizen voor een comfortabele groepsreis. Onze touringcars zijn maximaal 3 jaar oud en bieden veel ruimte tussen de stoelen (85 cm), inclusief tafels. Met voorzieningen zoals airconditioning, mediaspelers, koelkasten, verstelbare stoelen en ABS, kunt u ontspannen en genieten van uw reis. Boek nu en ervaar de luxe van Bak Reizen!

Bak Reizen, specialist in groepsvervoer

Huur een luxe touringcar bij Bak Reizen voor een comfortabele groepsreis. Onze touringcars zijn maximaal 3 jaar oud en bieden veel ruimte tussen de stoelen (85 cm), inclusief tafels. Met voorzieningen zoals airconditioning, mediaspelers, koelkasten, verstelbare stoelen en ABS, kunt u ontspannen en genieten van uw reis. Boek nu en ervaar de luxe van Bak Reizen!