Edisonweg 9
Alkmaar
Noord-Holland
1821 BN
NL
215 beoordelingen
SGR
checkmark90 jaar ervaring
checkmarkGecertificeerd vervoer
checkmarkUniek reisaanbod
checkmarkDeur tot deur service
Busreis Krakau, 10 dagen, Polen

Busreis Krakau, 10 dagen

Busreis Polen, voor cultuur en geschiedenis

De reis brengt ons naar Krakau. We overnachten in het centrum van de stad. We maken tijdens de reis leuke uitstapjes en zien oude steden, rijke geschiedenis, mooie natuur en vriendelijke mensen. De prachtige stad Krakau is de voormalige hoofdstad van Polen en de vesting van de koningen. Krakau wordt ook wel "Florence van Polen" genoemd en is een waar openluchtmuseum. We bezoeken ook Wroclaw, de stad die pas 70 jaar Pools grondgebied is.

Bekijk beschikbaarheid

Activiteitsniveau

Gemiddeld

Een reis die vanwege bepaalde excursies, lange loopafstanden, flinke hoogteverschillen en/of vele verplaatsingen, een goede mobiliteit vereist. Niet geschikt voor mensen met hulpmiddelen.

Natuur

Cultuur

Alleengaand

Reis is geschikt voor alleengaande reizigers door de beschikbaarheid van 1-persoonskamers. Wij raden u aan tijdig te boeken, aangezien deze kamers vaak beperkt beschikbaar zijn.

Busreis Polen, voor cultuur en geschiedenis

De reis brengt ons naar Krakau. We overnachten in het centrum van de stad. We maken tijdens de reis leuke uitstapjes en zien oude steden, rijke geschiedenis, mooie natuur en vriendelijke mensen. De prachtige stad Krakau is de voormalige hoofdstad van Polen en de vesting van de koningen. Krakau wordt ook wel "Florence van Polen" genoemd en is een waar openluchtmuseum. We bezoeken ook Wroclaw, de stad die pas 70 jaar Pools grondgebied is.

We overnachten in het 4 sterren hotel Golden Tulip Krakow Kazimierz, in de historische wijk Kazmierz. Het is een modern hotel voorzien met mooie kamers uitgerust met o.a. airco, eigen badkamer, minibar, koffie en thee faciliteiten. Maar ook beschikt het hotel over een goed restaurant. Vele bezienswaardigheden vinden we op steenworp afstand een ideaal verblijf om Krakau te verkennen. Beoordeling Booking.com 8.8.

Faciliteiten Golden Tulip Krakow Kazimierz

 • Restaurant
 • 24 uursreceptie
 • Lift
 • Rookvrije kamers
 • Gratis Wifi in gehele accommodatie
 • Kluisje

Kamer

 • Gratis wifi
 • Flatscreen-Televisie
 • Airco
 • Badkamer met douche of bad
 • Wc
 • Fohn

Dag 1 - Heenreis
Nadat u thuis door de taxi bent opgehaald rijden we via Hannover en Maagdenburg richting de Poolse grens. We maken een tussenovernachting nabij de Poolse grens.

Dag 2 - Wroclaw o.l.v. gids
Na het ontbijt rijden wij door naar Wroclaw, het vroegere Breslau. Wroclaw is qua grootte de vierde stad van Polen. Onder leiding van een gids maken we een stadswandeling. Een bezoek aan de gerestaureerde binnenstad met haar prachtige monumenten en de vriendelijke inwoners is zeker de moeite waarde. Na de bezichtiging van Wroclaw rijden we naar ons hotel in Krakau voor het diner en de overnachting.

Dag 3 – Krakau o.l.v. gids
Na het ontbijt vertrekken we naar de binnenstad van Krakau. De stad is de vroegere hoofdstad van Polen en al eeuwenlang het centrum van handel, kunst en cultuur. Een plaatselijke gids zal ons rondleiden en de prachtige bouwwerken laten zien. Het middelpunt van Krakau is de Rynek Glówny: het is een van de grootste en mooiste marktpleinen van Europa. Op het plein staan diverse gebouwen in verschillende stijlen en aan de rand van het marktplein staat de Mariakerk. Het Wawelpaleis is het belangrijkste gebouw van Krakau. Deze burcht aan de rivier Wisla is eeuwenlang de residentie van vele Poolse koningen geweest. De laatst overleden president Kaczynski ligt er ook begraven. Krakau is officieel door de Verenigde Naties aangewezen als monumentale stad en het stadscentrum staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Na de rondleiding met de gids hebt u de tijd om de stad op eigen houtje verder te verkennen. We dineren in een restaurant in het centrum.

Dag 4 – Vrije dag in Krakau
Vandaag bent u vrij; geniet van de prachtige stad.

Dag 5 - Bezoek aan abdij van Tyniec en zoutmijnen van Wieliczka o.l.v. gids
In de ochtend brengen wij een bezoek aan de vlakbij gelegen abdij van Tyniec. Het uit 1044 stammende Benedictijner klooster is één van de belangrijkste kloosters van Polen, gebouwd op een rots hoog boven de rivier Wisla. ‘s Middags maken we een excursie naar de 700 jaar oude zoutmijn van Wieliczka. De mijn is een van de oudste zoutmijnen ter wereld en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De Wieliczka zoutmijn is geen gewone zoutmijn. Mijnwerkers haalden er namelijk niet alleen zout uit, maar maakten uit steenzout ook de prachtigste beeldhouwwerken en decoratieve elementen. Er is zelfs een compleet in zout uitgehouwen kerk. Een plaatselijke mijnwerker gaat met ons mee en zal ons rondleiden. Na dit bezoek zullen wij terugkeren naar ons hotel voor het diner.

Dag 6 – Bezoek Auschwitz o.l.v. gids en Wadowice
Deze ochtend brengen we een bezoek aan het voormalige concentratiekamp van Auschwitz onder leiding van een gids. Auschwitz was het grootste Duitse Nazi vernietigingskamp van Europa, meer dan 1,3 miljoen mensen vonden hier een gruwelijke dood. De bekende poort met de tekst "Arbeid macht frei" staat er nog steeds. In de barakken herdenken vele landen, ook Nederland, in tentoonstellingen hun slachtoffers van het kamp. Voordat we teruggaan naar ons hotel, stoppen we in Wadowice, de geboortestad van Paus Johannes Paulus II.

Dag 7 – Natuurtocht Zakopane
Via een prachtige route gaan wij naar Zakopane, gelegen op 900 meter hoogte in een klein dal aan de voet van het Tatragebergte. Dit prachtige bergdorp is één van de grootste attracties van Polen en bovendien de plaats waar prinses Juliana en prins Bernhard tijdens hun huwelijksreis verbleven. In dit natuurgebied reikt de hoogste top tot 2600 meter, de Ryse, het hoogste punt van Polen. In Zakopane wandelen we over de bekende winkelstraat Krupowki, ook heeft u de mogelijkheid om bij de berg Gubalowka met de kabelbaan omhoog te gaan.

Dag 8 – Vrije ochtend en de Joodse wijk o.l.v. gids
Na een vrije ochtend bezoeken we de Joodse wijk Kazimierz. In het verleden was Kazimierz een zelfstandige stad waar in de 15de eeuw, na een verordening, de joden werd verplicht om hier te wonen. Door de eeuwen heen is hier een hechte joodse gemeenschap ontstaan. We vinden hier dan ook vele joodse bouwwerken. Aan deze gemeenschap kwam een bruut eind toen de Nazi’s de bevolking naar kleinere getto’s verhuisden en vervolgens deporteerden naar de diverse kampen.

Dag 9 - Afscheid Polen
Na het ontbijt nemen we helaas weer afscheid van Krakau en via een mooie route rijden we naar ons hotel in de omgeving van Berlijn, waar wij de laatste nacht zullen doorbrengen.

Dag 10 - Terugreis
Na het ontbijt zullen wij onze terugreis vervolgen naar Nederland. We sluiten de dag af met een drie gangen diner.

 

Inclusief

Wroclaw o.l.v. gids
Krakau o.l.v. gids
bezoek abdij van Tyniec
entree zoutmijn
bezoek Auschwitz o.l.v. gids
natuurtocht Zakopane
bezoek Joodse wijk o.l.v. gids
afscheidsdiner
van-deur-tot-deur service
vervoer per luxe touringcar met minimaal 85 cm stoelruimte
verblijf in een 2-persoonskamer
verzorging op basis van halfpension

Exclusief

niet vermelde entreegelden en lunches

Minimum en maximaal aantal deelnemers 

Het minimum aantal deelnemers is 25 per busreis en een maximaal aantal van 44 deelnemers, anders kunnen wij de Comfort Class Plus niet garanderen. Wij behouden ons het recht voor de reis kosteloos te annuleren indien het minimum aantal niet kan worden gerealiseerd. U wordt hiervan uiterlijk 21 dagen  voor vertrek op de hoogte gesteld. Bij annulering van onze zijde wordt u een alternatief aangeboden: dezelfde reis op een andere vertrekdatum, dan wel een andere bestemming op dezelfde vertrekdatum. Kunt of wilt u geen gebruik maken van de alternatieve reis, dan worden de door u betaalde reisgelden volledig teruggestort.

Onze reisvoorwaarden

Polen

Polen heeft een oppervlakte van 312.684 km² waarmee het ca 7,5 x zo groot als Nederland is en ligt in het oosten van Europa. Polen grenst aan 7 landen: Duitsland in het westen, de Russische enclace Kaliningrad Oblast, Litouwen, Wit-Rusland en Oekraïne in het oosten en Tsjechië en Slowakijke in het zuiden. Polen heeft aan de noordkant en kustlijn van 491 km aan de Oostzee. De rivier de Oder en de Neisse vormen grotendeels de grens met Duitsland.

In het noordwesten is het eiland Wolin te vinden, alsmede de schiereilanden Hel en Mierzeja Wislana.

Landschap
Het landschap van Polen is in 3 variëteiten op te delen. Het noorden van Polen wordt gekenmerkt door een merengebied en een kuststrook met een zandstrand van 440 km. Mazurië is een uitgestrekt merengebied met ca 1000 meren wat in het noordoosten van Polen ligt. In het midden van Polen ligt een strook met laagvlaktes, moeraslanden en dichte bosgebieden. In het zuiden zijn hoogvlakten en gebergten te vinden. Deze hoogvlakten hebben een afzonderlijk verloop. Er zijn terreinen die getypeerd worden door rivierdalen en de vele holle wegen die zich in de boslagen gevormd hebben. Ook zijn er landschappen die grotendeels beheerst worden door kalken eilandbergen en ravijnen en grotten.

Flora & fauna
Na de laatste ijstijd is de huidige typisch Midden-Europese vegetatie ontstaan. In de bergen en moerasgebieden treft men nog overblijfselen van de tussentijden aan zoals de dwergberk. Er is veel bos verloren gegaan door de beide wereldoorlogen en de ontginningen sinds de 13e eeuw. Nog ca 27% van het oppervlakte is bedekt met bos. Het beroemde Puszcza Bialowieska is het laatste restand van de oerwouden die ooit in heel Polen voorkwamen. Circa 80% van de staatsbossen is naaldwoud (met name de lariks en de grove den), het overige deel is loofwoud  met de beuk, eik, berk, linde en els. De Poolse lariks en Ojców berk zijn enkele inheemse soorten. In de heide- en moerasgebieden zijn ca 600 soorten mos en 1500 soorten paddestoelen te vinden. De klaproos is de nationale bloem van Polen, de treurwilg en witte els zijn de nationale bomen. 

In de dierenwereld heeft zowel een Oost-Europees als Midden-europees karakter. De siezel en soeslik (verwant aan de eekhoord) bereiken hier hun westgrens. Ook zijn er enkele noordelijke elementen te zien, zoals de eland. In het woud van Bialowieska lopen wisenten (de grootste Europese zoogdieren) vrij rond.

Delen van Pommeren en Wielkopolska en de uitgestrekte Mazurische meren zijn een belangrijke broedplaats voor oa de knobbelzwaan, aalscholver, kraanvogel en zwarte ooievaar. Ook komen hier wilde eenden, wilde ganzen, grijze reigers, visatenden en raven voor. De witte ooievaar broedt in Mazurië. Op de grens met Tsjechië en Slowakije ligt het Tartagebergte net een nationaal park. Hier zijn de bruine beren, het grootst bekende gemzenras, everzwijnen, wilde katten, lynxen en wolven. Buidelratten, eekhoorns, hamsters, herten, reeën en relmuizen zijn vanaf het oosten en zuiden van Europa naar Polen gekomen.

Er komen 55 soorten vis voor in de rivieren en meren van Polen, zoals de baars, karper, snoek, harder, brasem, zal, paling, witvis en forel.

De nationale vogel van Polen is de witte adelaar. De zwarte ooievaar wordt als een niet erkend nationaal symbool beschouwd. 

Hoofdstad
De hoofdstad van Polen is Warschau met bijna 2.000.000 inwoners en een oppervlakte van 516,9 km². De rivier de Vistula stroomt door de stad. In de stad zijn de zowel de invloeden van de voormalige Sovjet-Unie als van het moderne Europa terug te vinden.

Taal
Het Pools is de officiële taal van Polen. Tot de 16e eeuw was het Latijn de officiële geschreven taal. Nog steeds zijn er veel Latijnse woorden in de gesproken taal terug te vinden.

Klimaat
Polen heeft een gematigd landklimaat met vrij warme zomers en vrij koele winters. Polen is één van de droogste landen van Europa. De buien en depressies vanaf de Noordzee kunnen Polen moeilijk bereiken. Langs de noordkust zorgt de Oostzee voor meer warmte in de winter en verkoeling in de zomer.

    

gem. max.
  temp. (°C)

gem.
  min.

  temp. (°C)

gem. zonuren
  per dag

gem.
 
zee
  temp. (°C)

januari

-1

-7

1

4

februari

1

-6

2

3

maart

6

-2

4

3

april

13

3

5

4

mei

19

8

7

8

juni

22

11

8

13

juli

24

12

8

16

augustus

23

12

7

18

september

18

9

5

15

oktober

13

4

3

12

november

6

0

2

9

december

1

-4

1

6

Bij al onze meerdaagse reizen wordt u thuis door de taxi opgehaald en naar ons restaurant gebracht waar we beginnen met een kopje koffie met cake. Vanaf hier vertrekken we met de touringcar direct naar de vakantie bestemming. Dus geen landelijke ophaalroute door het hele land, maar direct naar de vakantiebestemming. 

Aan het einde van de reis wordt u wederom met de taxi naar huis gebracht. Deze ophaal- en thuisbrengservice is alleen geldig voor inwoners uit Noord-Holland, muv Texel. Deelnemers buiten Noord-Holland kunnen met eigen vervoer naar onze standplaats rijden en van hier met de bus mee naar het begin restaurant. 

Parkeren is gratis.

Sinds 1933 bent u bij ons aan het juiste adres voor het huren van een touring car met chauffeur.

Verhuur van een touringcar met chauffeur

Huur een luxe touringcar bij Bak Reizen voor een comfortabele groepsreis. Onze touringcars zijn maximaal 3 jaar oud en bieden veel ruimte tussen de stoelen (85 cm), inclusief tafels. Met voorzieningen zoals airconditioning, mediaspelers, koelkasten, verstelbare stoelen en ABS, kunt u ontspannen en genieten van uw reis. Boek nu en ervaar de luxe van Bak Reizen!

Bak Reizen, specialist in groepsvervoer

Huur een luxe touringcar bij Bak Reizen voor een comfortabele groepsreis. Onze touringcars zijn maximaal 3 jaar oud en bieden veel ruimte tussen de stoelen (85 cm), inclusief tafels. Met voorzieningen zoals airconditioning, mediaspelers, koelkasten, verstelbare stoelen en ABS, kunt u ontspannen en genieten van uw reis. Boek nu en ervaar de luxe van Bak Reizen!