Kerstreizen 2023
Kerstreizen 2023

De gids 2024 zal medio december worden verspreid.
We hebben geen folder voor de kerstreizen 2023 verspreid.
De kerstreizen kunt u inzien op deze website. Kerstreizen 2023

Edisonweg 9
Alkmaar
Noord-Holland
1821 BN
NL
215 beoordelingen
SGR
checkmark90 jaar ervaring
checkmarkGecertificeerd vervoer
checkmarkUniek reisaanbod
checkmarkDeur tot deur service
Busreis Balatonmeer en Boedapest, 10 dagen, Hongarije

Busreis Balatonmeer en Boedapest, 10 dagen

Busreis Hongarije, genieten van de schoonheid van dit land

De reis brengt ons naar Balatonfüred. Het is de hoofdstad aan de noordelijke oever van het Balatonmeer. Al in de 18e eeuw was de stad een bekend kuuroord. De toenmalige dichters en auteurs hebben de schoonheid en de levendige atmosfeer van de stad bewonderd. Het prachtige meer met zijn Azuurblauwe water is het grootste meer van Centraal en Oost-Europa. En wordt door de Hongaarse bevolking ook wel de Hongaarse zee genoemd.

In de omgeving vinden we wijngaarden die sinds de Romeinse tijd heerlijk smakende en welbekende wijnen voortbrengen. Tijdens deze reis bezoeken we de plaatsen Boedapest, het thermale meer Hévíz en het prachtige Szekesfehervár, we maken een mooie bootvaart over het meer en bezoeken het ‘paardenvolk'. Tijdens deze reis krijgt u een goede indruk van Hongarije en de gastvrijheid van het volk.

Bekijk beschikbaarheid

Busreis Hongarije, genieten van de schoonheid van dit land

De reis brengt ons naar Balatonfüred. Het is de hoofdstad aan de noordelijke oever van het Balatonmeer. Al in de 18e eeuw was de stad een bekend kuuroord. De toenmalige dichters en auteurs hebben de schoonheid en de levendige atmosfeer van de stad bewonderd. Het prachtige meer met zijn Azuurblauwe water is het grootste meer van Centraal en Oost-Europa. En wordt door de Hongaarse bevolking ook wel de Hongaarse zee genoemd.

In de omgeving vinden we wijngaarden die sinds de Romeinse tijd heerlijk smakende en welbekende wijnen voortbrengen. Tijdens deze reis bezoeken we de plaatsen Boedapest, het thermale meer Hévíz en het prachtige Szekesfehervár, we maken een mooie bootvaart over het meer en bezoeken het ‘paardenvolk'. Tijdens deze reis krijgt u een goede indruk van Hongarije en de gastvrijheid van het volk.

We overnachten in het 4 sterren hotel Anna Grand, gelegen op 100 meter van de Tagore Promenade en midden in de historische centrum van Balatonfüred.

Het pas gerenoveerde hotel is opgebouwd uit een 200 jaar oud hoofdgebouw met moderne bijgebouwen. We vinden er een wellness ruimte van 1200 m2 met een jacuzzi, zwembad, stoombad, Finse sauna en infrarood sauna.

Ook kunt u tegen betaling een heerlijke massage krijgen. Verder vinden we er een bowlingbaan, een wijnwinkel en een ijssalon. De kamers zijn van alle gemakken voorzien, LCD TV, telefoon, minibar, kluis, internet, haardroger. In het hotel is een lift aanwezig.
Beoordeling Booking.com 7.7

Faciliteiten Hotel Anna Grand****

 • Restaurant
 • Speciale dieetmenu´s (op aanvraag)
 • Bar
 • 24 uursreceptie
 • Wellness faciliteiten zoals een binnenzwembad, Hot tub/Jacuzzi, sauna en massage
 • Lift
 • Gratis Wifi in gehele accommodatie
 • Kluisje
 • Roomservice

Kamer

 • Gratis wifi
 • Televisie
 • Airco
 • Föhn
 • Badkamer met douche
 • Minibar

 

Dag 1 - Heenreis
Nadat u thuis bent opgehaald, rijden we door naar Zuid Duitsland voor diner en overnachting.

Dag 2 - Oostenrijk en aankomst Balatonfüred
Langs Wenen rijden we naar Hongarije. Via een mooie route, waarbij u al een indruk van het land krijgt, komen we aan bij ons hotel in Balatonfüred.

Dag 3 - Vrije ochtend en bootvaart Balatonmeer
's Morgens geen programma; in de middag maken we een bootvaart over het Balatonmeer. Vanaf het schip hebt u een prachtig uitzicht over het meer en de leuke plaatsjes die het gebied rijk is.

Dag 4 - Boedapest o.l.v. gids
De tocht brengt ons naar Boedapest. Deze populaire bestemming heeft veel bezienswaardigheden zoals het Koninklijk Paleis, het Parlement, de Basiliek Esztergom, de opera en de bekende markthal. Er is een hoop geïnvesteerd om de stad weer op de kaart te zetten en dat is te zien. Na een rondtour krijgt u de gelegenheid om de stad te bezoeken.

Dag 5 - Rondtour Balatonmeer, Festetics kasteel, thermale meer Hévíz en paardenshow
Na het ontbijt starten we de rondtour om het meer. Via een mooie route komen we aan in Keszthely en maken als eerste een stop bij het Festetics kasteel. Het prachtige kasteel met 101 kamers en een bibliotheek van 86,000 m3 is door de familie Festetics gebouwd. De landheren waren erg goed voor de hun onderdanen. Door naar Hévíz, het grootste thermale meer ter wereld. Door de ondergrondse opwarming is de watertemperatuur in de zomer tussen de 30 en 38 °C en in de winter tussen de 25 en 30 °C. We sluiten de dag af met de Csikos paardenshow, een interessant en bijzonder programma. U krijgt een indruk van het leven en de tradities van de Hongaarse paardenherders. Tijdens de show krijgen we wijn en verse pogácsa aangeboden.

Dag 6 - De Koninklijke stad Székesfehérvár o.l.v. gids
Vandaag bezoeken we de prachtige plaats Székesféhervár, één van de oudste steden van Hongarije. De stad getuigt van de glorieuze gebeurtenissen uit de Hongaarse geschiedenis. De koningen en hun familieleden werden gekroond en begraven binnen de stadsmuren. Dit is de plaats waar de troon evenals andere symbolen van de koninklijke macht nog worden gekoesterd. Wandel door het centrum van Székesfehérvár en voel de unieke sfeer van de stad. De gerestaureerde oude monumenten en gebouwen, de straatverlichting en het stadsplein herinneren aan vervlogen tijden

Dag 7 - Vrije dag of bezoek Boedapest
Lekker genieten aan het Balatonmeer of maak gebruik van de faciliteiten van het hotel. Voor de liefhebbers rijdt de touringcar naar Boedapest voor een bezoek aan de stad. Aan het eind van de middag rijdt de touringcar weer naar het hotel.

Dag 8 - Vrije ochtend en Porseleinfabriek Herend
Vrije ochtend. Het hotel ligt in het centrum; ideaal om een wandeling te maken. In de middag brengen we een bezoek aan de porseleinfabriek in Herend. Tijdens de rondleiding krijgen we uitleg over het product. In de fabriek vinden we tevens een museum en een winkel.

Dag 9 - Overnachting Zuid-Duitsland
We verlaten dit prachtige land en rijden via Oostenrijk weer naar Zuid-Duitsland voor het diner en de overnachting.

Dag 10 - Terugreis
Het laatste deel van de vakantie is aangebroken. Eenmaal in Nederland sluiten we de reis af met een uitstekend verzorgd diner waarna u weer door de taxi wordt thuisgebracht.

Inclusief

bootvaart over het Balatonmeer
toeristentreintje Balatonfüred
excursie Boedapest o.l.v. gids
entree Festetics kasteel
bezoek Hévíz
bezoek paardenshow
bezoek Székesfehérvár o.l.v. gids
bezoek Porseleinfabriek Herend
afscheidsdiner
van-deur-tot-deur-service
vervoer per luxe touringcar met 85 cm stoelruimte
verblijf in een 2-persoonskamer
verzorging op basis van halfpension

Exclusief

lunches en overige entreegelden

Minimum en maximaal aantal deelnemers 
Het minimum aantal deelnemers is 25 per busreis en een maximaal aantal van 44 deelnemers, anders kunnen wij de Comfort Class Plus niet garanderen. Wij behouden ons het recht voor de reis kosteloos te annuleren indien het minimum aantal niet kan worden gerealiseerd. U wordt hiervan uiterlijk 21 dagen  voor vertrek op de hoogte gesteld. 

Bij annulering van onze zijde wordt u een alternatief aangeboden: dezelfde reis op een andere vertrekdatum, dan wel een andere bestemming op dezelfde vertrekdatum. Kunt of wilt u geen gebruik maken van de alternatieve reis, dan worden de door u betaalde reisgelden volledig teruggestort.

Onze reisvoorwaarden

Hongarije

De republiek Hongarije (officieel Magyar Köztársaság = Hongaarse Republiek) ligt in Midden-Europa in het Donau-bekken en omringd door de Karpaten. Hongarije heeft een gemiddelde lengte van 530 km  en een breedte van 270 km. Hiermee heeft Hongarije een totale oppervlakte van ca 93.032 km ².

Hongarije heeft geen kustlijn omdat het helemaal omringd is door andere landen: Slowakijke in het noorden, Oekraïne in het noordoosten, Roemenië in het oosten, Servië en Kroatië in het zuiden, Slovenië in het zuidwesten en Oostenrijk in het westen. Vier rivieren vormen natuurlijke grenzen: in het noorden de Donau en Ipoly, in het zuiden de Drava en Mura.

Boedepast is de hoofdstad van Hongarije. De Donau stroomt ten noorden van Boedapest door een groen landschap van boomgaarden, beboste heuvels en wijngaarden. Eén van de mooiste stukken van de rivier is de Donaubocht.

Voor het grootste deel bestaat Hongarije uit laagvlakte, het Pannonische Bekken. Tevens staat Hongarije met name bekend om zijn prachtige klederdracht, volksfestivals, boerenhofsteden en wijnoogstfeesten. De typische Oost-Europese gastvrijheid is in Hongarije nog terug te vinden.  Daarnaast heeft Hongarije een rijke Middeleeuwse geschiedenis en is er veel cultureel erfgoed bewaard gebleven.

In het westen van Hongarije ligt het grootste binnenmeer van Europa, het Balatonmeer. Dit meer heeft een oppervlakte van 591 km² en een gemiddelde diepte van 3 meter.

Landschap
Voor het grootste deel bestaat Hongarije uit Laagvlakte, het Pannonische Bekken. Dit is onder te verdelen in de Nagy Alföld (Grote Laagvlakte) wat ten oosten van de Donau ligtn de Dunántúl (Transdanubië) wat ten westen van de Donau ligt en de Kis Alföld (Kleine Laagvlakte) wat in het noordwesten van Hongarije ligt. Een lange heuvelrug doorkruis het landschap vanuit het zuidwesten via het Bakonyu-woud, het Vértes-, Börzsömy, Mátra en Bükkgebergte naar de Zemplénheuvels in het noordoosten.                       

Meer dan de helft van het land wordt bedekt door de Nagy Alföld (Grote Laagvlakte). Deze wordt begrensd door de Donau en de noordelijke massieven. In het noordoosten ligt het hoogst punt (182 meter bij Debrecen. In het zuiden ligt het laagste punt (76) meter bij Szeged. De vlakte wordt door de Tisza (de 2e rivier) van noord door zuid doorsneden. In vroegere tijden was de Nagy Alföld één uitgestrekte steppe of poesta met zoutpannen en zandige heidevelden met vele moerassen. Nu zijn hiervan nog maar 2 gebieden over: het Nationaal Park van Bugac (16.000ha) en het Nationaal Park Hortobágy (80.000 ha) waar de meest uitgestrekte poesta van van Midden-Europa te vinden is. Het landschap van de Nagy Alföld is ingrijpend veranderd door de grootscheepse regulering van de Donau en de Tisza. Grote delen van het gebied zijn ontgonnen door vanwege economische behoeften en agrarische ontwikkeling. Het zuiden van de Nagy Alföld staat ook wel bekend als de boomgaard van Hongarije. Hier is één van de vruchtbaarste streken van Hongarije met onder andere lössgrond waarop veel graangewassen verbouwd worden. 

Dunántúl of Transdanubië wordt gekenmerkt door vele laagvlaktes en heuvels en strekt zich uit vanaf de uitlopers van de Alpen tot aan de Donau. Het Balatonmeer, de grootste binnenzee van Europa van 598 km², ligt midden in dit gebied. Het Pilis-Gerecse massief, het Vértes-massief en de Bakony-heuvels liggen ten noorden van het Balatonmeer. De Felföld (Noordelijk Middelgebergte) bestaat voornamelijk uit kleine beboste berggroepen die van elkaar gescheiden worden door diepe dalen. De hoogste berg van Hongarije is hier tevens te vinden: de Kéker-teto met 1014 meter. Aan de zuidoever van het Balatonmeer zijn enkele kunstmatige stranden te vinden en is het ook minder steil. Het moerasgebied Kis-Balaton (Klein-Balaton) met veel rietvelden is in het zuidoosten te vinden. De stad Pécs heeft een zeer prettig klimaat door zijn beschutte ligging tegen het karstmassief van Mecsek.

Ten noordwesten van de Bakony-heuvels ligt de Kis Alföld (Kleine Laagvlakte) in een waterrijk gebied. De Rába en enkele kleinere rivieren die uitkomen in een arm van de Donau ter hoogte van de stad Györ doorsneden deze laagvlakte. Er zijn hier twee grote eilanden ontstaan doordat de Donau haar loop hier enkele malen wijzigt: Szentendrei-sziget en Csepel-sziget. Daarnaast zijn in dit gebied vele kreken, dode rivierarmen, vennen en grindbanken te vinden. Een groot, gedeeltelijk drooggelegd moerasgebied ligt ten westen van Kis Alföld. Het Ferto-meer (Neusiedler See) is één van deze moerasmeren op de grens met Oostenrijk. In de Kis Alföld zijn vele kleine boerenbedrijven die het landschap nog niet zo hebben aangetast als in de Nagu Alföld is gebeurd. Daardoor is het één van de groenste gebieden van Hongarije.

Flora & fauna
Hongarije was vroeger met name in het Transdanubische middelgebergte en het Alpenvoorland een dicht bebost gebied met een gevarieerde vegetatie. Dit waren vooral eikenbossen met hopbeuken, pluimessen en haagbeuken. Het Bakony-woud is het grootste bosgebied. Daarnaast zijn ook de bergruggem Börzsöny, Bükk en Mátra met bossen bedenkt. Het totaal aan bossen is gedaald naar 15% van de oppervlakte van het land, maar de gevarieerdheid van deze gebieden bestaat nog steeds. Vooral de laagvlaktes zijn bijna volledig ontbost.

De tulp is de nationale bloem van Hongarije. Het Alpokalja (Alpenvoorland) is met name begroeid met eikenbossen en sommige hellingen met naaldwouden. Daarnaast komen ook witte beuken, olmen, esdoorns en populieren voor.

Het Mecsekgebergte en Transdanubisch heuvelland hebben een naar het mediterrane neigende flora. Op de hellingen zijn de donseiken, haakbeuken, moseiken en pluimessen te vinden. Daarnaast zijn er ook Hongaarse linden, veldesdoorns, rode beuken en aangeplante naaldwouden. Oerbossen van loof- en naaldbomen zijn te vinden in het natuurreservaat Zselic. Hier groeit in maart en april os nieskruid en Hongaarse herfsttijloos.  Ook zijn er nog de Kaukasische zonnebloem, aapjesorchis, pioenen en bedstro en met name in de zomer vingerhoedskruid en goudkervel. 

Er is veel veranderd voor de dierenwereld in de laaggelegen gedeeltes van Hongarije. Bijzondere inheemse soorten als het Hongaarse grijze rund, het Szalonta-varken, buffel, het Mangaliza-varken, herdershond en diverse soorten bijzonder pluinvee komen alleen nog in reservaten voor. Kleine zoogdieren als otters, vossen, wilde zwijnen, hamsters en bijzondere bisamratten komen in het struikgewas voor. De siezel, blinde muis en kleine trap komen oorspronkelijk uit Azië. De reiger, ibis en trapgans zijn trekvogels die veel voorkomen.

De zoetwatervissen voorns, baarzen en karpers hebben erg te lijden onder overbevissing en vervuiling. De rivieren Tisza en Körös zijn nog redelijk vol. In het Middelgebergte, Balatonmeer en de rivieren in het Alpenvoorland is de visstand meer op peil. Hier zijn os barbelen, snoekbaarzen, snoeken, karpers, kopvoorns en meervallen te vinden.

Knaagdieren, reeën, damherten, patrijzen en fazanten leven met name in de bossen van de Kis Alföld. Enkele bijzondere diersoorten zijn de “blinde kreeft van Abaliget” in het Mecsekgebergte en de zeldzame, levendbarende hagedis in het Nyírség.

Een beschermd broedterrein is het Kis Balaton (klein Balaton). Ooit was dit een deel van het Balatonmeer, nu is dit een afgesloten baai die grotendeels is verzand en een met riet bedekt moeras is. Vele trekvogels en inheemse soorten als ze grauwe gans, zilverreiger, kokmeeuw, buidelmees en fuut zijn in dit gebied te vinden. Op dit moment zijn er 4 grote nationale parken in Hongarije te vinden, 28 beschermde natuurgebieden en natuurreservaten en vele honderden plaatselijke en regionale beschermde natuurgebieden.

Tevens kent Hongarije een aantal bijzondere hondenrassen.

Hoofdstad
De hoofdstad van Hongarije is Boedapest met ca 1,7 miljoen inwoners, Boedapest is al eeuwen één van de belangrijkste plaatsen van Centraal-Europa. Prachtige gebouwen, warmwaterbaden en oude bruggen zijn kenmerkend voor Boedapest. De rivier de Donau splitst de stad in tweeën: aan de ene kant Boeda en Obuda en aan de andere kant Pest. Boeda staat met name bekend om de rust en natuur, Pest om de dynamiek en levendigheid.

Boedapest heeft prachtige monumenten zoals het Parlementsgebouw aan de oever van de Donau. Vijf bruggen verbinden de beide stadshelften met elkaar. Het belangrijkste park van Boedapest, Margiteiland, ligt op een eiland in de Donau.

Taal
In Hongarije wordt met name Hongaars gesproken. Daarnaast wordt ook nog Engels (met name de jongeren), Duits, Servisch, Slowaaks, Roemeens en Kroatisch gesproken.

Klimaat
Het klimaat in Hongarije is een gematigd landklimaar met Atlantische en mediterrane (vanuit de Adiatische zee) invloeden in met name het vochtige voor- en najaar. Een Sub-alpien klimaat heerst in de hoogste delen van het Transdanubisch Middelgebergte en het Noordelijk Middelgebergte. Een echt landklimaat met hete zomers, zeer koude winters en weinig neerslag heerst in de Nagy Alföld (Grote Laagvlakte). Door de Karpaten wordt Hongarije tegen de polaire en Siberische kou beschermd.


      

gem. max.
  temp. (°C)

gem.
  min.

  temp. (°C)

gem. zonuren
  per dag

januari

2

-3

2

februari

5

-1

3

maart

11

2

4

april

17

7

6

mei

22

11

8

juni

25

15

8

juli

27

16

9

augustus

27

15

8

september

23

12

7

oktober

17

7

5

november

9

3

2

december

3

-1

2

Praktische informatie

 

Bij al onze meerdaagse reizen wordt u thuis door de taxi opgehaald en naar ons restaurant gebracht waar we beginnen met een kopje koffie met cake. Vanaf hier vertrekken we met de touringcar direct naar de vakantie bestemming. Dit geldt niet voor de reizen naar het Verenigd Koninkrijk die met de boot vanuit IJmuiden vertrekken, dan wordt u met de taxi naar de ferry in IJmuiden gebracht. Dus geen landelijke ophaalroute door het hele land, maar direct naar de vakantiebestemming. 

Aan het einde van de reis wordt u wederom met de taxi naar huis gebracht. Deze ophaal- en thuisbrengservice is alleen geldig voor inwoners uit Noord-Holland, muv Texel. Deelnemers buiten Noord-Holland kunnen met eigen vervoer naar onze standplaats rijden en van hier met de bus mee naar het begin restaurant. 

Parkeren is gratis.

Op dit moment zijn er geen vertrekdata beschikbaar

Sinds 1933 bent u bij ons aan het juiste adres voor het huren van een touring car met chauffeur.

Verhuur van een touringcar met chauffeur

Huur een luxe touringcar bij Bak Reizen voor een comfortabele groepsreis. Onze touringcars zijn maximaal 3 jaar oud en bieden veel ruimte tussen de stoelen (85 cm), inclusief tafels. Met voorzieningen zoals airconditioning, mediaspelers, koelkasten, verstelbare stoelen en ABS, kunt u ontspannen en genieten van uw reis. Boek nu en ervaar de luxe van Bak Reizen!

Bak Reizen, specialist in groepsvervoer

Huur een luxe touringcar bij Bak Reizen voor een comfortabele groepsreis. Onze touringcars zijn maximaal 3 jaar oud en bieden veel ruimte tussen de stoelen (85 cm), inclusief tafels. Met voorzieningen zoals airconditioning, mediaspelers, koelkasten, verstelbare stoelen en ABS, kunt u ontspannen en genieten van uw reis. Boek nu en ervaar de luxe van Bak Reizen!