Kerstreizen 2023
Kerstreizen 2023

De gids 2024 zal medio december worden verspreid.
We hebben geen folder voor de kerstreizen 2023 verspreid.
De kerstreizen kunt u inzien op deze website. Kerstreizen 2023

Edisonweg 9
Alkmaar
Noord-Holland
1821 BN
NL
215 beoordelingen
SGR
checkmark90 jaar ervaring
checkmarkGecertificeerd vervoer
checkmarkUniek reisaanbod
checkmarkDeur tot deur service
Busreis Schotland, The Highlands, 11 dagen, Verenigd Koninkrijk

Busreis Schotland, The Highlands, 11 dagen

Busreis Schotland met als hoogtepunten The Highlands en Isle of Mull

Schotland is het noordelijk deel van het Verenigd Koninkrijk en staat bekend om zijn doedelzakken, kilts en whiskystokerijen. Het land kent een zeer afwisselend landschap met bossen, diepe 'lochs' en de befaamde Schotse Hooglanden. Verder vindt u er oude stadjes; historische kastelen; prachtige steden als Glasgow, Edinburgh en Aberdeen, en prachtige eilanden zoals Ilse of Mull en Staffa. Laat u betoveren door de magie van Schotland.

Bekijk beschikbaarheid

Busreis Schotland met als hoogtepunten The Highlands en Isle of Mull

Schotland is het noordelijk deel van het Verenigd Koninkrijk en staat bekend om zijn doedelzakken, kilts en whiskystokerijen. Het land kent een zeer afwisselend landschap met bossen, diepe 'lochs' en de befaamde Schotse Hooglanden. Verder vindt u er oude stadjes; historische kastelen; prachtige steden als Glasgow, Edinburgh en Aberdeen, en prachtige eilanden zoals Ilse of Mull en Staffa. Laat u betoveren door de magie van Schotland.

De overtochten zijn met DFDS Seaways. We dineren en ontbijten aan boord. In Schotland verblijven we in diverse hotels;

The Stirling Highland in Stirling: Beoordeling Booking.com 8.2
Mercure Aberdeen in Caledonian: Beoordeling Booking.com 8.2
Ben Wyvis Hotel  in Strathoeffer: Beoordeling Booking.com 7.1
The Royal Hotel Oban in Oban: Beoordeling Booking.com 7.5
Glasgow Argyle Hotel Signature Collection by Best Western in Glasgow, Booking.com 7.6

 

 

 

 

 

Dag 1 - Mini Cruise IJmuiden - Newcastle
Nadat u thuis bent opgehaald, wordt u door de taxi naar ons restaurant gebracht. Hier nuttigen we eerst een kopje koffie en na de korte kennismaking stappen we in de touringcar en rijden naar IJmuiden om aan het eind van de middag de oversteek te maken naar Newcastle. Tijdens de boottocht krijgt u een smakelijk diner aangeboden.

Dag 2 - Berwick-upon-Tweed en Edinburgh o.l.v. een gids
Voordat we in Newcastle arriveren, nuttigen we eerst het ontbijt aan boord. Vanuit Newcastle rijden we naar het noorden; onze eerste stop is bij Berwick-upon-Tweed. Deze grensplaats aan de rivier de Tweed heeft veertien keer een wisseling van land ondergaan. Tegenwoordig behoort de stad tot Engels grondgebied. We vervolgen onze reis naar Edinburgh. De route leidt ons gedeeltelijk langs de Schotse kust. In Edinburgh maken we o.l.v. een gids een stadstour. Hierna bent u vrij om deze prachtige stad verder te verkennen. Een echte aanrader is Edinburgh Castle. Aan het einde van de middag arriveren we bij ons hotel in Stirling, waar we twee nachten verblijven.

Dag 3 - Stirling Castle, Bannockburn en Loch Lomond
We beginnen de dag met een bezoek aan Stirling Castle, waar u een prachtig uitzicht hebt over Forth Valley. Tevens bevinden zich hier de Stirling Brug en het Wallace monument. Daarna rijden we langs Bannockburn. Hier versloeg in 1314 het leger van Robert the Bruce, dat sterk in de minderheid was, het grote leger van de Engelse koning Edward II. Zo heroverde Schotland zijn vrijheid na jarenlange tirannie van de Engelsen. Vervolgens rijden we door nationaal park de Trossachs naar de zuidelijke Schotse Hooglanden, met schitterende panorama's. De laatste bestemming van de dag is Loch Lomond, het grootste meer van Schotland, waar u de gelegenheid krijgt om een wandeling te maken.

Dag 4 - Ruïne-kathedraal Dunkeld en whiskyproeverij
We rijden meer naar het noorden van Schotland, naar de Schotse Hooglanden. Onze eerste stop is bij het prachtige Dunkeld. Bij deze plaats vinden we de ruïne-kathedraal. Deze kathedraal, gebouwd tussen 1315 en 1501, is op brute wijze geplunderd en vernietigd door de Vikingen. We rijden verder naar het noorden en komen aan bij Pitlochry voor een bezoek aan de whiskystokerij, waar op traditionele wijze whisky wordt gestookt en die we uiteraard ook gaan proeven. In de middag vervolgen we onze weg en rijden langs Blair Castle. Dit witte kasteel wordt bewoond door de hertog van Atholl, de laatste man in Europa met het recht een privéleger te bezitten. We dineren en overnachten nabij Aberdeen

Dag 5 - Aberdeen
Aberdeen, gelegen aan de rivieren de Dee en de Don, en tevens aan de Noordzee, wordt ook wel "de granieten stad" genoemd omdat veel huizen in de stad van graniet zijn gebouwd. De stad slaagde erin haar eigen sfeer te bewaren.
Na het ontbijt krijgt u de gelegenheid om de stad te verkennen. Rond de middag vertrekken we, de route gaat via Huntly, gelegen in de streek Strathbogie met op de achtergrond de Grampian Mountains. In Elgin maken we een stop. In deze schilderachtige plaats vinden we een oude kathedraal uit 1244 gewijd aan de maagd Maria. Deze ruïne staat midden in dit kleine stadje. Daarna door naar ons hotel, gelegen net ten noorden van Inverness, voor de overnachting.

Dag 6 - Schotse Hooglanden en de Inverwe Gardens
Vandaag bereiken we ons noordelijkste gedeelte van de reis. We rijden langs Loch Glascarnoch door de Highlands naar de westkust. We aanschouwen de ruige kustlijn met veel groen. We maken een stop in de plaats Gairloch. In de middag bezoeken we Inverwe Gardens. De tuinen bevinden zich op een uitgestrekt landgoed, waar we veel verschillende plantensoorten vinden. Wat deze tuin uniek maakt is dat hier diverse tropische planten groeien. Deze hebben hier een bestaansrecht door de warme golfstroom die hier langs gaat. Dit is dan ook de noordelijkste plaats waar we deze planten vinden

Dag 7 – Kiltmakerij, Loch Ness, Fort William en Oban
We beginnen deze dag met een bezoek aan de The Scottish Kiltmaker Visitor Centre. Hier zien we hoe de nationale trots van Schotland, de kilt, wordt gemaakt. We vervolgen de route en rijden langs het meer van Loch Ness. Langs het meer vinden we tal van winkels met souvenirs van Nessie. In Fort William maken we een stop waar u vrij bent om de stad te verkennen. Voor de overnachting worden we verwacht in de gezellige havenplaats Oban.

Dag 8 - Isle of Mull en bootvaart naar Staffa
Na het ontbijt ga we met de ferry naar Isle of Mull en maken een prachtige tour over het eiland en genieten van de ongerepte natuur. Tevens maken we een boottocht om een kijkje te nemen bij de grillige rotsformaties van het vulkaaneiland Staffa. De oceaan staat bekend om de warme golfstroom en de rijke aanwezigheid van dolfijnen, orka’s, dwergvinvissen en bruinvissen. Eind van de middag nemen we de ferry terug naar Oban

Dag 9 - Loch Lomond  en Glasgow o.l.v. gids
Na het ontbijt rijden door het natuurpark van Loch Lomond, waar we een boottocht maken.
In de middag verruilen we de schitterende natuur voor de grote stad Glasgow. We maken een tour door de stad waarbij de gids ons de highlights zal laten zien.

Dag 10 - Gretna Green 
Helaas moeten we ons hotel weer verlaten, maar we maken er nog een fijne dag van. We gaan naar het beroemde dorp Gretna Green voor een bezoek aan de Blacksmith. Aansluitend rijden we langs de Muur van Hadrianus om in Newcastle aan te komen voor de overtocht naar Nederland. 

Dag 11 - Thuiskomst
Na het ontbijt aan boord arriveren we in IJmuiden. We rijden vervolgens naar ons restaurant in Uitgeest en daar kunt u onder het genot van een kopje koffie van iedereen afscheid nemen. U wordt door de taxi weer thuisgebracht.

Inclusief

Edinburg o.l.v. gids
bezoek Stirling Castle
bezoek ruïne-kathedraal van Dunkeld
whiskyproeverij
entree Inverwe Gardens
bezoek kiltmakerij
ferry Isle of Mull
bootvaart eiland Staffa
boottocht Loch Lomond
bezoek Glasgow o.l.v. gids
van-deur-tot-deur service
vervoer per luxe touringcar met minimaal 85 cm stoelruimte
verblijf in een 2-persoonskamer
verzorging op basis van halfpension
alle genoemde excursies

Exclusief

Overige entreegelden

Minimum en maximaal aantal deelnemers 
Het minimum aantal deelnemers is 25 per busreis en een maximaal aantal van 44 deelnemers, anders kunnen wij de Comfort Class Plus niet garanderen. Wij behouden ons het recht voor de reis kosteloos te annuleren indien het minimum aantal niet kan worden gerealiseerd. U wordt hiervan uiterlijk 21 dagen  voor vertrek op de hoogte gesteld. 

Bij annulering van onze zijde wordt u een alternatief aangeboden: dezelfde reis op een andere vertrekdatum, dan wel een andere bestemming op dezelfde vertrekdatum. Kunt of wilt u geen gebruik maken van de alternatieve reis, dan worden de door u betaalde reisgelden volledig teruggestort.

Onze reisvoorwaarden

Engeland

Samen met Schotland en Noord-Ierland vormt Engeland het Verenigd Koninkrijk. Het eiland dat Engeland samen met Schotland vormt is Groot-Brittanië.

Sinds de prehistorie wordt Engeland al bewoond. Dit was vooral in het zuidelijke deel van het land. Engeland was toen ook nog verbonden met het vaste land van Europa door middel van een landstrook. Door het stijgen van het water is deze landstrook verdwenen en werd Groot-Britannië een eiland. Enkele monumenten uit de oudheid zijn Stonehedge en de heuvel van Silbury.

De Romeinen probeerden rond het begin van de jaartelling Groot-Brittanië te veroveren. Dit lukte voor een gedeelte. De grenzen van het Romeinse Rijk zijn nog steeds aanwezig. Vanaf het begin van de 5e eeuw was de Angelsaksische periode. De Britten werden langzaamaan verdreven door de diverse Germaanse stammen die zich in het land vestigden. Het Koninkrijk Engeland werd in de 10e eeuw gevestigd. Dit koninkrijk heeft tot het begin van de 18e eeuw bestaan, met een korte tussenperiode. Zowel tijdens als vlak na deze periode was Engeland bijna continu in oorlog met Frankrijk. De bekendste overwinningen van Engeland op Frankrijk zijn De Slag bij Trafalgar en De Slag bij Waterloo.

Tijdens de 1e en 2e wereldoorlog gaan Engeland en Frankrijk samenwerken om samen met andere geallieerde troepen een einde aan de oorlog te maken. Beide oorlogen hebben hun sporen nagelaten.

Mede dankzij Margaret Tatcher zijn er na de 2e Wereldoorlog belangrijke politieke veranderingen gekomen wat geleid heeft tot het huidige Engeland. De laatste decennia heeft Engeland nog enkele depressies gehad, maar dat is nu grotendeels achter de rug.                    

Landschap
Vroeger was Engeland voornamelijk bedekt met bossen. Op een paar bosrijke gebieden na (Zoals New Forest en Sherwood Forest) is daar niet veel meer van over. Engeland heeft een gevarieerd kustlandschap met onder meer uitgestrekte zandstranden in het noorden van Norfolk, en kiezelstranden en krijtrotsen in Sussex. In het zuidwesten zijn witte zandstranden met grote badplaatsen als Brighton en Blackpool. De hoogvlakten en gebergten worden Upland Britain genoemd, de laagvlakten en open velden staan bekend als Lowland Britain, wat tevens het meeste voorkomt in Engeland.

Engeland heeft een zeer gevarieerd landschap. De heuvelachtige Borderlands in het noorden van Engeland zijn vooral zeer interessant vanwege de historische waarde. The Yorkshire Dales kent een uitgestrekt, kaal en ruig berglandschap. Dit gaat over in het Peak District met zijn bosrijke omgeving en prachtige landhuizen. De Cotswold liggen ten noorden van Londen. Hier zijn politieseries als Inspector morse en Midsummer Murders opgenomen. Kent staat met name bekend om de vele prachtige Engele tuinen. Deze regio staat ook bekend als “The Garden of England”. In het westen zijn de natuurgebieden The New Forest en Dartmoor te vinden.

Flora & fauna
Bossen met berden en dennen bedekten ca 6000 jaar geleden een groot gedeelte van Engeland. In 1919 was dit nog maar slechts 4% van het oppervlakte van Engeland. Halverwege de jaren 90 van de vorige eeuw was dit door een goed beheer van de bestaande bossen en een herplantingsprogramma weer opgelopen tot 10%.In het laagland, met name op de zeer uitgestrekte landgoederen, zijn nu nog stukken loofbos te vinden. In Noordwest- en Zuidwest-Engeland is veel heide te vinden, met heuvels waar voornamelijk coniferen op groeien en valleien welke ontgonnen zijn voor de landbouw. In het laagland van Zuid-Engeland is voornamelijk in gebruik voor de landbouw. Rijen bomen vormen hier de scheiding tussen verschillende graafschappen. 

Engeland kent niet veel soorten dieren. Het damhert is vrij algemeen verspreid, het edelhert en de ree komen met name lokaal voor.  Ook de vos, das en otter komen over het hele land voor. De otter komt de laatste tijd niet meer zo vaak voor. De ree is momenteel de meest voorkomende hertensoort nadat deze 200 jaar geleden was uitgestorven en vervolgens opnieuw werd geïntroduceerd. Ook zijn er muntjaks en Chinese waterherten te vinden in Engeland, dit zijn afstammelingen van ontsnapte dieren. Tevens zijn er in het Lake District wilde geiten te vinden, half-wilde pony’s in New Forest en Dartmoor, wilde zwijnen in  het zuid-oosten en zelfs Bennett wallaby’s in het Peak District. Dassen, vossen, slaapmuizen, egels, de grijze eekhoorn, de bruine en grijze haas en vleermuizen komen in heel Engeland voor. Waterratten, otters en de mink komen in rivieren en beken voor. Voor de kust komen de gewone en grijze zeehond, bruinvissen en soms ook dolfijnen voor. 

Er zijn ca 130 vogelsoorten te vinden in Engeland, zoals de merel, kruisbek, woudzanger en nachtegaal. Enkele voorkomende zeevogels zijn de jan van gent, meeuw, aalscholver en noordse stormvogel. Door het afnemen van de prooidieren hebben de roofvogels zoals de steenarend, buizerd en rode wouw het erg moeilijk.

In Engeland komen enkele slangen voor, zoals de giftige adder, ringslang en gladde slang. Ook de zandhagedis en gewone hagedis zijn er te vinden. In rivieren en beken komen met name forellen en zalmen voor. Vooral aan de rotsachtige kusten is de zee rijk aan vissoorten.

Hoofdstad
Londen is met ca 7,5 miljoen inwoners de hoofdstad van Engeland. Londen staat bekend om zijn rode dubbeldekkers, zwarte taxi’s en telefooncellen.

Tevens is Londen ook het politieke, economische en culturele centrum van het land. Diverse films zijn opgenomen in Londen, zoals Notting Hill, Bridget Jones’s Diary en James Bond,

Enkele bezienswaardigheden zijn het Buckingham Palace, The Tower Bridge, Big Ben en de Tower of Londen. Een rondje in The Londen Eye maakt het bezoek aan Londen compleet.

Taal
In Engeland wordt voornamelijk Engels gesproken. Daarnaast wordt in delen Wales ook Welsh gesproken. De diverse regio’s zijn trots op hun dialecten en accenten, maar Engels is de officiële taal en bestuurstaal.

Klimaat
Engeland  heeft een gematigd zeeklimaat, waardoor het regelmatig regent. Hierdoor kent Engeland zachte winters en minder warme zomers.  De temperaturen liggen gemiddeld tussen de -5 en 30 graden. Het milde en regenachtige weer wordt veroorzaakt door de wind uit het zuid-westen.

 

 
 

gem. max.
  temp. (°C)

gem.
  min.

  temp. (°C)

gem. zonuren
  per dag

gem.
 
zee
  temp. (°C)

januari

7

2

2

6

februari

6

1

2

5

maart

10

3

3

6

april

13

5

5

8

mei

17

8

6

10

juni

20

10

7

14

juli

22

13

6

17

augustus

22

12

6

18

september

19

10

5

16

oktober

15

8

3

14

november

10

4

2

10

december

7

3

1

8

 

Bij al onze meerdaagse reizen wordt u thuis door de taxi opgehaald en naar ons restaurant gebracht waar we beginnen met een kopje koffie met cake. Vanaf hier vertrekken we met de touringcar direct naar de vakantie bestemming. Dit geldt niet voor de reizen naar het Verenigd Koninkrijk die met de boot vanuit IJmuiden vertrekken, dan wordt u met de taxi naar de ferry in IJmuiden gebracht. Dus geen landelijke ophaalroute door het hele land, maar direct naar de vakantiebestemming. 

Aan het einde van de reis wordt u wederom met de taxi naar huis gebracht. Deze ophaal- en thuisbrengservice is alleen geldig voor inwoners uit Noord-Holland, muv Texel. Deelnemers buiten Noord-Holland kunnen met eigen vervoer naar onze standplaats rijden en van hier met de bus mee naar het begin restaurant. 

Parkeren is gratis.

Op dit moment zijn er geen vertrekdata beschikbaar

Sinds 1933 bent u bij ons aan het juiste adres voor het huren van een touring car met chauffeur.

Verhuur van een touringcar met chauffeur

Huur een luxe touringcar bij Bak Reizen voor een comfortabele groepsreis. Onze touringcars zijn maximaal 3 jaar oud en bieden veel ruimte tussen de stoelen (85 cm), inclusief tafels. Met voorzieningen zoals airconditioning, mediaspelers, koelkasten, verstelbare stoelen en ABS, kunt u ontspannen en genieten van uw reis. Boek nu en ervaar de luxe van Bak Reizen!

Bak Reizen, specialist in groepsvervoer

Huur een luxe touringcar bij Bak Reizen voor een comfortabele groepsreis. Onze touringcars zijn maximaal 3 jaar oud en bieden veel ruimte tussen de stoelen (85 cm), inclusief tafels. Met voorzieningen zoals airconditioning, mediaspelers, koelkasten, verstelbare stoelen en ABS, kunt u ontspannen en genieten van uw reis. Boek nu en ervaar de luxe van Bak Reizen!