Edisonweg 9
Alkmaar
Noord-Holland
1821 BN
NL
217 beoordelingen
SGR
checkmark90 jaar ervaring
checkmarkGecertificeerd vervoer
checkmarkUniek reisaanbod
checkmarkDeur tot deur service
Busreis Winterberg, 6 dagen Sauerland, Duitsland

Busreis Winterberg, 6 dagen Sauerland

Busreis naar de warme gezelligheid van Winterberg, Sauerland

Lekker eten, gezelligheid, goede service en de mooie natuur staan centraal bij deze reis. Naast de leuke excursies hebben wij een heerlijk verblijf in het bekende 4 sterren vakantie hotel Der Brabander. Het door Nederlanders gerunde hotel is uitgegroeid tot het beste en gezelligste hotel van Winterberg en Sauerland. Er worden allerlei leuke activiteiten georganiseerd en ook voor het eten bent u hier aan het juiste adres. Kortom, een heerlijke vakantiebestemming.

Bekijk beschikbaarheid

Activiteitsniveau

Redelijk

Een redelijke mobiliteit is vereist, in verband met lange afstanden en hoogteverschillen.

Ontspanning

Natuur

Alleengaand

Reis is geschikt voor alleengaande reizigers door de beschikbaarheid van 1-persoonskamers. Wij raden u aan tijdig te boeken, aangezien deze kamers vaak beperkt beschikbaar zijn.

Busreis naar de warme gezelligheid van Winterberg, Sauerland

Lekker eten, gezelligheid, goede service en de mooie natuur staan centraal bij deze reis. Naast de leuke excursies hebben wij een heerlijk verblijf in het bekende 4 sterren vakantie hotel Der Brabander. Het door Nederlanders gerunde hotel is uitgegroeid tot het beste en gezelligste hotel van Winterberg en Sauerland. Er worden allerlei leuke activiteiten georganiseerd en ook voor het eten bent u hier aan het juiste adres. Kortom, een heerlijke vakantiebestemming.

We verblijven in het gezellige 4 sterren Hotel Der Brabander. Familie Meurs staat met een team van gastvrije en behulpzame Nederlandse medewerkers klaar om u een onvergetelijk verblijf te bezorgen. We vinden er een gezellige hotelbar, mooie lounge met zitjes, restaurant, nieuwe serre, gebruik van der Brabander-gym met spa en wellness arrangementen, uniek verwarmd buitenbad, tuin en nog vele extra voorzieningen. Gratis Wifi. Het pand ligt op slechts 500 meter van het centrum van Winterberg. Wij hebben gekozen voor de mooie ruime Royalkamers. De kamers zijn voorzien van goede bedden, douche of bad en toilet, een zitje, televisie met veel Nederlandse zenders, telefoon, balkon, minisafe. Een lift is aanwezig. Beoordeling Booking.com 9.2

 Faciliteiten Hotel Der Brabander****

 • Restaurant
 • Speciale dieetmenu´s (op aanvraag)
 • Bar
 • Fitnessruimte
 • Wellness faciliteiten zoals een verwarmd buitenzwembad, whirlpool, sauna en massage
 • Tuin
 • Lift
 • Voorzieningen voor gehandicapten
 • Geldautomaat ter plaatse
 • Gratis Wifi in gehele accommodatie
 • Kluisje
 • Frisdrank- en snackautomaat

Royalkamer:

 • Gratis wifi
 • Televisie met veel Nederlandse zenders
 • Föhn
 • Badkamer met douche of bad
 • Wc
 • Toiletartikelen
 • Balkon
 • Zitje
 • Koelkastje

Dag 1 - Heenreis
Nadat u thuis bent opgehaald, wordt u door de taxi naar ons restaurant gebracht. Hier nuttigen we eerst een kopje koffie. Na de korte kennismaking stappen we in de touringcar en rijden naar het prachtige Sauerland. Vrijwel elke avond zijn er extra’s in het hotel, zoals een fakkeltocht (met glühwein), pubquiz, livemuziek avond. Tegen betaling kunt u evt. deelnemen aan de bingoavond met mooie prijzen.

Dag 2 - Treintje, midgetgolf en panoramabrug en bezoek Fritzlar
Een rustige start in Winterberg, we maken een rit met een treintje, u kunt evt. midgetgolfen. Na de lunch vertrekken we voor een bezoek aan het schilderachtige stadje Fritzlar, gelegen ten oosten van het Kellerwald. Boniftius liet hier de St. Petruskerk bouwen, de torens zijn van grote afstand zichtbaar. De Dom van Fritzlar herbergt een grote collectie kostbare, religieuze voorwerpen. Deze stad heeft een bijna volledig behouden stadsmuur met binnen deze middeleeuwse muren vele vakwerkhuizen. 's Avonds kunt u evt. deelnemen aan een fakkeltocht.

Dag 3 – Frankenberg en klooster Haina
Het stadje Frankenberg ademt met z’n bijzondere vakwerkhuisjes een unieke sfeer uit, waarbij het raadhuis met z’n 10 torens u zeker zal verbazen. Aansluitend rijden we naar klooster Haina, waar u op eigen gelegenheid een wandeling door de oude kloostergangen maakt. De kerk, waarvan de eerste muren al in 1200 gebouwd werden, is daarbij een absoluut hoogtepunt. Bovendien brengen we een bezoek aan het Curioseum, met diverse leuke voorwerpen. 's Avonds kunt u evt. deelnemen aan de bingo die het hotel organiseert.

Dag 4 - Vaartocht Sorpesee en bezoek Dampf-Land-Leute Museum
Het stuwmeer Sorpe ligt in het noorden van Natuurpark Sauerland-Rothaargebergte en werd aangelegd tussen 1926 tot 1935. Het heeft een lengte van 6½ kilometer en met een
diepte van 60 meter is dit het diepste reservoir van het Ruhrgebied, de rivier de Sorpe stroomt er doorheen. De beste manier om van dit meer te genieten is uiteraard over het water,
dit gaan we doen aan boord van het motorschip Sorpesee. Daarna rijden we naar Eslohe voor een bezoek aan het Dampf-Land-Leute museum. U ervaart alles over oude ambachten, stoomtreinen en het traditionele leven in het Sauerland. In de avond speelt er live muziek in het hotel.

Dag 5 – Schmallenberg en bezoek kunstsmid
We starten de dag met een bezoek aan het stadje Schmallenberg, gesticht rond 1200 en was daarna als handelsstad lid van de Hanze. De oude huizen die nu in Schmallenberg te zien zijn, dateren uit de tijd van de wederopbouw na een brand in 1822. Typisch zijn de vele vakwerkhuizen met leien daken en deuren met houtsnijwerk. In de 2e helft van de 19e eeuw maakte de stad wederom welvarend, o.a. Falke vestigde hier een sokkenfabriek. Er zijn verschillende galerijen, winkels en speciaalzaken en zijn er gezellige restaurants, cafeetjes en eetgelegenheden .Vervolgens rijden we door naar Oberkirchen voor een bezoek aan kunstsmederij Schütte. Deze is gevestigd in de “Zwarte Fabriek”. Dit is één van de weinige overgebleven industriële gebouwen uit het vroege Wilhelminische tijdperk. Hier worden individuele werken uit brons, koper en smeedijzer volgens eeuwenoud vakmanschap gesmeed. Op een oppervlakte van circa 2.000 m2 presenteren zij vele kunstwerken voor uw huis en als bijzondere blikvanger in de tuin. Een zeer gevarieerd aanbod aan ornamenten, tafels, lampen en nog veel meer om uw huis te decoreren. Bronzen sculpturen en exclusieve cadeauartikelen maken de verscheidenheid van het assortiment compleet. In de avond organiseert het hotel een quiz in de bar.

Dag 6 - Soest en terugreis
We nemen afscheid van Der Brabander, maar voordat we de terugreis aanvaarden brengen we een bezoek aan Soest. Soest is één van de oudere steden van Duitsland en staat bekend om zijn vele vakwerkhuisjes. U kunt op eigen gelegenheid dit stadje bezoeken. Vervolgens rijden we naar Nederland en na het afscheidsdiner wordt u weer door de taxi naar huis gebracht.

Inclusief

bezoek Frankenberg
entree klooster Haina
bezoek Schmallenberg
bezoek kunstsmid
bezoek Fritzlar
Dampf-Land-Leute Museum
vaartocht Sorpesee
bezoek Soest
fakkeltocht
natuurwandeling met gids
pubquiz in hotelbar
livemuziek avond
adventure midgetgolf
van-deur-tot-deur service
vervoer per luxe touringcar met minimaal 85 cm stoelruimte
welkomstdrankje
verblijf in een 2-persoonskamer
upgrade Royalkamer
verzorging op basis van halfpension
afscheidsdiner

Exclusief

overige entreegelden, overige activiteiten en lunches

Minimum en maximaal aantal deelnemers 

Het minimum aantal deelnemers is 24 per busreis en een maximaal aantal van 44 deelnemers, anders kunnen wij de Comfort Class Plus niet garanderen. Wij behouden ons het recht voor de reis kosteloos te annuleren indien het minimum aantal niet kan worden gerealiseerd. U wordt hiervan uiterlijk 21 dagen  voor vertrek op de hoogte gesteld.

Bij annulering van onze zijde wordt u een alternatief aangeboden: dezelfde reis op een andere vertrekdatum, dan wel een andere bestemming op dezelfde vertrekdatum. Kunt of wilt u geen gebruik maken van de alternatieve reis, dan worden de door u betaalde reisgelden volledig teruggestort.

Onze reisvoorwaarden

 

Duitsland

Sinds 1949 is De Bondsrepubliek Duitsland een parlementaire democratie. Sinds de val van de muur in 1990 bestaat Duitsland uit 16 deelstaten. De duitse bondspresident is het staatshoofd en de bondskanselier staat aan het hoofd van de regering.

De oppervlakte van Duitsland bedraagt 357.022 km2. De afstand van noord naar zuid is 876 km, van west naar oost is dit 640 km.

Berlijn is de hoofdstad van Duitsland. Het is tevens de grootste stad van Duitland met 3,4 miljoen inwoners. Naast Berlijn behoren ook Hamburg (1,8 miljoen) en München (1,3 miljoen) tot de grootste steden van Duitsland. Frankfurt am Main (662.000) is met name een internationaal financieel centrum.

Eén van de meest invloedrijke periodes in het verleden van Duitsland is de Tweede Wereldoorlog.  Vlak na de oorlog was er sprake van een tweedeling: Bondsrepubliek Duitsland (West-Duitsland) en de Duitse Democratische Republiek (DDR of Oost-Duitsland). Deze tweedeling heeft duidelijk haar sporen achter gelaten.

“De Muur”, de fysieke grens tussen het rijke West-Berlijk en het communistische Oost-Berlijn, viel op 9 novermber 1989. Deze muur heeft vele Duitsers die hem over wilden steken het leven gekost. Het afbreken van De Muur was het begin van de hereniging van Duitsland. Op 3 oktober 1990 werden de 2 aparte staten weer herenigd tot één Duitsland. Het is nog altijd merkbaar dat 40 jaar communisme zijn sporen heeft nagelaten in het Oosten van Duitsland. Economisch gezien behoort Duitsland tot één van de belangrijkste landen ter wereld, maar in het voormalige Oost-Duitsland heeft op economisch gebied een duidelijke achterstand. Er is meer armoede en werkloosheid onder de bevolking en de samenleving is er harder. Voor de toerist moet dit geen reden zijn om geen bezoek te brengen aan dit gebied. Het feit dat dit deel van het land tijdens een belangrijke periode van ontwikkeling een andere koest heeft gevaren dan het westen van het land, maakt het juist de moeite waard om hier een bezoek te brengen.

Landschap
Het landschap in Duitsland is afwisselend. In het noorden is de Noord- en Oostzeekust te vinden, in het zuiden de toppen van de Alpen. Daartussen zijn de vlakke landbouwgebieden, uitgestrekte rivierlandschappen en meren, stedelijke agglomeraties, bosrijke regio’s en middelgebergten te vinden. De hoogste berg van Duitsland is de Zugspitze met 2962 mtr. De Rijn is de langste rivier van Duitsland die met een lengte van 865 km door Duits grondgebied stroomt. Daarnaast heeft Duitsland nog 14 nationale parken, 101 natuurparken en 15 biosfeerreservaten. 

Flora & fauna
In Duitsland bestaat de natuurlijke begroeiing overwegend uit bos, met uitzondering van de strook langs de kust met stuifduinen, levende hoogvenen en het gebergte boven de boomgrens. Door herbossing bestaat ca 30% van Duitsland weer uit bos. Rond de jaartelling was dit ca 75% en rond 1800 was dit 20%. De bossen bestaan voor 2/3 uit naaldhout, vooral sparren en dennen.

Het eikenhaadbeikenbos (met haagbeuk, eik, wilde kers, es, beuk en esdoorn) vormt het voornaamste deel van het loofbos op voedselrijke gronden in de laagvlakte. In het Atlantische en Baltische laagland, het heuvelgebied en onder de sparrengordel is dit het beukenbos. Het eikenberken bos is met name in de laagvlakte op voedselarme gronden te vinden. In de moerassen is het elsen- en wilgenbos en in de overstromingsgebieden van de rivieren is het wilgenbos en essen-iepen-vogelkersbos.
Daarnaast bestaat Duitsland voor ca. 14% uit natuurgebieden met als vegetatietypen oa heiden in met name het noordwesten en hoogvenen vooral in de gebergten. In het zuiden van Beieren en Württemberg zijn moerassen.

De halfnatuurlijke landschappen, zoals schrale en extensief beweide graslanden, heiden en hooimoerassen hadden tot begin van de 21e eeuw nog een belangrijk aandeel in de plantengroei van Duitsland. Deze eeuwenlang stabiel gebleven levensgemeenschappen zijn door revolutionaire wijzigingen teruggedrongen tot op enkele resten en herontgonnen of verwilderd. Dit heeft geleid tot een aanzienlijke verarming van flora en fauna.

In de vochtige bosgebieden van Noord-Duitsland, moerasgebieden en op veengronden komt veel dorpsheide voor. Langs de Duitse Noordzeekust is het lamsoor te vinden. Deze is goed bestand tegen het zilte kustmileu. De zeedistel is een veel voorkomende plant in de duinen. Waterlelies zijn te vinden op meren en waterspaarbekkens. In het stroomgebied van de Rijn en aan de benedenloop van de Elbe komt de met uitsterven bedreigde gele plomp voor.

In het noorden en westen van Duitland lijkt de dierenwereld veel op die van Nederland en België. In het zuiden lijkt deze meer op die van de Alpen en in het oosten op die van oost-Europa.

Onder andere herten, wilde zwijnen en wilde katten vinden nog een schuilplaats in de uitgestrekte bossen. Dit is grotendeels te danken aan een goed jachtbeheer. Ook de vos, das, marter en otter komen in Duitland voor. Dankzij goede jachtwetten hebben het edelhert en de ree zich kunnen handhaven. In enkele Oostzeegebieden is de eland weer ingevoerd. In andere gebieden is dit het geval voor de damhert, sikahert en de moeflon. Vanuit de Bohemen (Tsjechië) is de muskusrat Duitsland binnengedrongen en heeft zich uitgebreid in noordwestelijke richting. De bever is oa in de Elbe te vinden. Enkele dieren die door het hele land voorkomen zijn de haas, het konijn en kleine knaagdieren zoals de eekhoorn, hamster en muizen.

De tuimelaar en bruinvis komen regelmatig voor in de kustgebieden. Aan de Oostzeekust leeft de stinkrob en aan de Noordzeekust de grijze zeehond. De vogelwereld lijkt grotendeels op de rest in West-Europe, aangevuld met enkele alpine soorten zoals d sneeuwhoen, rotskruiper en de alpenkauw. Enkele bijzondere vogelsoorten zijn de hazelhoen, auerhoen, grote trap, raaf, zwarte ooievaar, kraanvogel, oehoe, steenarend en zeearend. Bijzondere amfibieën zijn de vuur- en alpensalamander. Van de reptielen komen de Europese moerasschildpad, slangen met daaronder de dobbelsteenslang en esculaapslang en vele soorten hagedissen in Duitsland voor. Door watervervuiling is de zalm vrijwel geheel verdwenen uit de Rijn.

De fauna is sterk teruggedrongen door de toename van bevolking, urbanisatie en industialisatie.

Hoofdstad
De hoofdstad van Duitsland is Berlijn met z’n 3,4 miljoen inwoners. Berlijn is tevens de grootste stad van het land en de op één na grootste van de EU. Berlijn ligt in het noordoosten van Duitsland, aan de rivier de Spree.

Tijdens de tweedeling van Duitsland, liep De Muur ook door Berlijn. Hierdoor bestond Berlijn uit 2 delen: Oost-Berlijn en West-Berlijn. Het oostelijke deel van de stad was toen de hoofdstad van oost-Duitsland. De hoofdstad van West-Duitsland was toen Bonn. Na de val van De Muur werd Berlijn de hoofdstad van Bondsrepubliek Duitsland.

Enkele bezienswaardigheden in Berlijn zijn de Brandenburger Tor, Checkpoint Charlie, Berlijnse Muur en de Reichstag. Daarnaast heeft Berlijn ook vele mogelijkheden om te winkelen, uit te gaan en te eten &  drinken.

Taal
De meest gesproken taal is Duits. Langs de Deense grens wordt ook Deens gesproken en langs de Poolse grens Sorbisch. Over het algemeen kunt u zich met Engels ook goed redden.

Klimaat
Duitsland heeft een gematigd zeeklimaat met milde winters, geen extreem hete zomers en gedurende het hele jaar neerslag. De berg- en heuvelgebieden zorgen voor variatie in het weer. Grote verschillen in weerbeeld en temperatuur zijn te vinden in een straal van 100 km rondom deze gebieden, zeker als er een hoger gelegen zone tussen ligt. De gemiddelde temperaturen laten zien dat in het noordwesten de zomermaanden koeler zijn dan in het zuiden. In de wintermaanden is dit echter net andersom het geval, door de warmere zeelucht in het noorden. Het is met name in de winter kouder in de hoger gelegen gebieden  zoals het Thüringer Wald, het Beierse Woud, Sauerland, de Beierse Alpen en het Zwarte Woud.

 

    

gem. max.
  temp. (°C)

gem.
  min.

  temp. (°C)

gem. zonuren
  per dag

gem.
 
zee
  temp. (°C)

januari

2

-4

2

3

februari

4

-2

3

2

maart

8

0

4

3

april

13

4

5

5

mei

19

8

7

10

juni

22

11

7

15

juli

23

12

8

17

augustus

23

13

7

18

september

20

10

5

16

oktober

14

6

4

13

november

7

1

2

9

december

3

-3

1

5

Praktische informatie

Bij al onze meerdaagse reizen wordt u thuis door de taxi opgehaald en naar ons restaurant gebracht waar we beginnen met een kopje koffie met cake. Vanaf hier vertrekken we met de touringcar direct naar de vakantie bestemming. Dus geen landelijke ophaalroute door het hele land, maar direct naar de vakantiebestemming. 

Aan het einde van de reis wordt u wederom met de taxi naar huis gebracht. Deze ophaal- en thuisbrengservice is alleen geldig voor inwoners uit Noord-Holland, muv Texel. Deelnemers buiten Noord-Holland kunnen met eigen vervoer naar onze standplaats rijden en van hier met de bus mee naar het begin restaurant. 

Parkeren is gratis.

Sinds 1933 bent u bij ons aan het juiste adres voor het huren van een touring car met chauffeur.

Verhuur van een touringcar met chauffeur

Huur een luxe touringcar bij Bak Reizen voor een comfortabele groepsreis. Onze touringcars zijn maximaal 3 jaar oud en bieden veel ruimte tussen de stoelen (85 cm), inclusief tafels. Met voorzieningen zoals airconditioning, mediaspelers, koelkasten, verstelbare stoelen en ABS, kunt u ontspannen en genieten van uw reis. Boek nu en ervaar de luxe van Bak Reizen!

Bak Reizen, specialist in groepsvervoer

Huur een luxe touringcar bij Bak Reizen voor een comfortabele groepsreis. Onze touringcars zijn maximaal 3 jaar oud en bieden veel ruimte tussen de stoelen (85 cm), inclusief tafels. Met voorzieningen zoals airconditioning, mediaspelers, koelkasten, verstelbare stoelen en ABS, kunt u ontspannen en genieten van uw reis. Boek nu en ervaar de luxe van Bak Reizen!