Edisonweg 9
Alkmaar
Noord-Holland
1821 BN
NL
217 beoordelingen
SGR
checkmark90 jaar ervaring
checkmarkGecertificeerd vervoer
checkmarkUniek reisaanbod
checkmarkDeur tot deur service
Busreis Overijssel, 5 daagse Zwartsluis, Nederland

Busreis Overijssel, 5 daagse Zwartsluis

Een busreis naar de voormalige Zuiderzee.

De oude vestingstad gelegen aan de voormalige Zuiderzee was vroeger de doorvoerhaven van turf en heeft Zwartsluis veel welvaart gebracht. Zo had elke stad aan de Zuiderzee zijn eigen specialiteit. Zo was bijvoorbeeld Enkhuizen de haringstad en Hoorn de doorvoerhaven van de VOC. In Zwartsluis vinden we nog vele historische gebouwen, dit samen met leuke winkels en diverse horeca maken het een gezellig plaats om te verblijven. Tijdens deze reis bezoeken we nog twee parels van de Zuiderzee: Harderwijk en Urk. Maar ook aan prachtige Nederlandse natuur geen gebrek. We maken een bootvaart door de Weerribben, al is dit ontstaan door turfwinning, het is nu één van de belangrijkste moerasgebieden van Europa waar u unieke flora en fauna vindt.

 

Bekijk beschikbaarheid

Activiteitsniveau

Makkelijk

Deze reis is voor vrijwel iedereen goed te doen en bevat bijvoorbeeld niet te veel steile paden of lange loopafstanden.

Cultuur

Alleengaand

Reis is geschikt voor alleengaande reizigers door de beschikbaarheid van 1-persoonskamers. Wij raden u aan tijdig te boeken, aangezien deze kamers vaak beperkt beschikbaar zijn.

Een busreis naar de voormalige Zuiderzee.

De oude vestingstad gelegen aan de voormalige Zuiderzee was vroeger de doorvoerhaven van turf en heeft Zwartsluis veel welvaart gebracht. Zo had elke stad aan de Zuiderzee zijn eigen specialiteit. Zo was bijvoorbeeld Enkhuizen de haringstad en Hoorn de doorvoerhaven van de VOC. In Zwartsluis vinden we nog vele historische gebouwen, dit samen met leuke winkels en diverse horeca maken het een gezellig plaats om te verblijven. Tijdens deze reis bezoeken we nog twee parels van de Zuiderzee: Harderwijk en Urk. Maar ook aan prachtige Nederlandse natuur geen gebrek. We maken een bootvaart door de Weerribben, al is dit ontstaan door turfwinning, het is nu één van de belangrijkste moerasgebieden van Europa waar u unieke flora en fauna vindt.

 

We verblijven in het 4-sterren Hotel Zwartewater, gelegen aan het water en de rand van het centrum. ’s Morgens een uitgebreid ontbijtbuffet en ’s avonds live cooking dinerbuffet in hotel restaurant de Combuijs. De kamers zijn voorzien van een douche en toilet, föhn, 2 enkele boxspring bedden, tv, radio, bureau/schrijftafel en gratis WIFI. Het hotel heeft twee restaurants, buitenterras, gezellige serre, bar en zaal, lift en tegen betaling: bowlingbaan. Beoordeling Booking.com 8.2.

Faciliteiten Hotel Zwartewater***

 • Restaurants
 • Bar
 • Buitenterras
 • Serre
 • Lift
 • Gratis Wifi in gehele accommodatie
 • Bowlingbaan

Kamer

 • Televisie
 • Föhn
 • Badkamer met douche of bad
 • Wc

Tegen toeslag is evt. een waterzijdekamer te reserveren.

Dag 1 – Heenreis en Harderwijk o.l.v. stadsgids
Nadat u thuis bent opgehaald nuttigen we een kopje koffie en rijden door naar Harderwijk. Ook al is het bekend van het Dolfinarium, Harderwijk biedt veel meer. Nog voor de Gouden Eeuw behoorde Harderwijk tot één van de negen Hanzesteden die Nederland rijk was. In de periode dat Amsterdam en Rotterdam nog kleine dorpen waren, deden kooplieden uit heel Europa handel in Harderwijk en was er voorspoed en rijkdom. Daarom vindt u hier veel gebouwen die ouder zijn dan de steden die tijdens de Gouden Eeuw hun groei mee maakten. De stadsgids zal u alles vertellen tijdens de rondleiding. Na aankomst in het hotel kunt u alvast Zwartsluis verkennen met z'n nautische sfeer met haven, jachten, terrassen, winkels en fraaie boetiekjes.

Dag 2 – Rondvaart Weerribben en bezoek Kampen
Een mooie ontdekkingsreis door het Nationaal Park Weerribben-Wieden staat op het programma. Dit natuurgebied is ontstaan door turfwinning, een gebied waarin vandaag de dag menig bioloog zich uren kan bevinden. We gaan de Weerribben vanaf het water ontdekken, zo bent u midden in de natuur en kunt u genieten van de flora en fauna. Met een beetje geluk komen we een otter tegen, die dit gebied sinds 2002 zijn thuis noemt. In 20 jaar tijd leeft hier nu een gezonde populatie van bijna 500 otters. Vervolgens rijden we door naar de levendige eeuwenoude Hanzestad Kampen, gelegen aan de IJssel. Eigenlijk is de stad een openluchtmuseum, met o.a. de Stadsbrug met gouden wielen, de indrukwekkende poorten en honderden monumenten. In de Oude Buitenhaven ligt het schip de Kamper Kogge, bekend van het tv-programma Langs de IJssel waarin ook aandacht werd besteed aan de ambachtelijke sigarenfabriek die in Kampen gevestigd is.

Dag 3 – Museumboerderij Staphorst en Zwolle
We rijden naar Staphorst, dit dorp is een typisch voorbeeld van lintbebouwing. De boerderijen staan bekend om zijn fel gekleurde luiken. Tevens staat Staphorst bekend om zijn inwoners die lang vast hebben gehouden aan hun klederdracht. Ze zijn er nog wel maar het verdwijnt steeds meer uit het straatbeeld. Een leuk feitje, sinds 1937 bestaat er een plaatselijke verordening dat niemand op straat gefotografeerd mag worden zonder zijn of haar toestemming. We gaan meer van de geschiedenis van Staphorst ontdekken o.l.v. een gids. In een mooi gerestaureerde Staphorster boerderij aanschouwen we een interieur met vele kleuren en versiering, in tegenstelling tot de zwarte kousen waar ze bekend om staan. In de middag bezoeken we tevens een Hanzestad, die u op uw eigen gemak kunt gaan ontdekken. Zwolle is een bruisende stad met een historisch karakter. U wandelt door een centrum waar u de leukste boetiekjes vindt, gezellige koffietentjes en boeiende musea.

Dag 4 – Genemuiden en Urk
Dichtbij vinden we in Genemuiden de tapijtfabriek, deze is gehuisvest in enkele sfeervolle oude fabriekspanden. Eerst een uitleg en een introductiefilm, daarna zijn er demonstraties van handweeftechnieken tot de latere machines te zien. Dit varieert van biezen tot kokos, sisal, wol en tegenwoordig zelfs kunstgras. Door naar het voormalige eiland van de Zuiderzee: Urk, deze heeft nog altijd zijn eigen identiteit zodat er zelfs een realityserie van is gemaakt. Urk is een echt vissersdorp, met schilderachtige steegjes, authentieke visserswoningen en pittoreske pleinen. Voor de inwoners was de visserij een hard bestaan, in het dorp vindt u het vissersmonument met alle namen “van hen die bleven op zee”. 34 Marmeren platen met 368 namen en het standbeeld van een vrouw die nog een keer omkijkt naar de zee, een indrukwekkend monument.

Dag 5 – Schokland en Elburg
Tijd om afscheid te nemen van Zwartsluis, we rijden naar Schokland. Deze heeft een boeiende geschiedenis, niet alleen in het verleden maar ook recentelijk. Zo heeft het als eerste in Nederland de status UNESCO Werelderfgoed gekregen en heeft het pas in 2008 de status dorp gekregen, al wonen er maar 5 mensen. In het museum vinden we een goed beeld van de geschiedenis van dit gebied. Na de drooglegging is er namelijk een schat aan archeologisch informatie gevonden. Daarna bezoeken we het eeuwenoude Elburg, prachtig gelegen aan de Veluwse randmeren in de provincie Gelderland. Met z’n compacte historische binnenstad met vele stadsmonumenten, winkeltjes en restaurantjes is dit Hanzestadje een bezoek meer dan waard. Daarna weer door richting Noord-Holland en sluiten we de vakantie af met een diner. De taxi brengt u weer naar huis.

Inclusief

bezoek Harderwijk o.l.v. stadsgids
rondvaart Weerribben incl. 1 kopje koffie/thee
bezoek Natuureducatiecentrum Weerribben
bezoek Kampen
entree + rondleiding Staphorster boerderij
bezoek Zwolle
bezoek Urk
entree museum Schokland
entree tapijtfabriek Genemuiden
bezoek Elburg
afscheidsdiner
van-deur-tot-deur service
vervoer per luxe touringcar met minimaal 85 cm stoelruimte
verblijf in een 2-persoonskamer
verzorging op basis van halfpension

Exclusief

overige entreegelden en lunches.

Minimum en maximaal aantal deelnemers

Het minimum aantal deelnemers is 24 per busreis en een maximaal aantal van 44 deelnemers, anders kunnen wij de Comfort Class Plus niet garanderen. Wij behouden ons het recht voor de reis kosteloos te annuleren indien het minimum aantal niet kan worden gerealiseerd. U wordt hiervan uiterlijk 21 dagen  voor vertrek op de hoogte gesteld. Bij annulering van onze zijde wordt u een alternatief aangeboden: dezelfde reis op een andere vertrekdatum, dan wel een andere bestemming op dezelfde vertrekdatum. Kunt of wilt u geen gebruik maken van de alternatieve reis, dan worden de door u betaalde reisgelden volledig teruggestort.

Onze reisvoorwaarden

Nederland

Nederland is een onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden en ligt in het westen van Europa. Nederland heeft een oppervlakte van 41.526 km², is ca 300 km lang en ca 200 km breed.                       

Binnen de provincie Noort-Brabant bevinden zich ca 30 kleine Belgische gebieden die samen de gemeente Baarle-Hertog vormen. Binnen deze gemeente liggen weer 2 nederlandse exclaves. Naast het vasteland behoren ook de Waddeneilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog en Rottumeroog tot Nederland. Nederland grenst in het zuiden aan België en in het oosten aan Duitsland. Ten noorden van Nederland bevindt zich de Waddenzee en aan de westkant de Noordzee.

Een autonoom deel van het Koninkrijk der Nederlanden zijn de Nederlandse Antillen. Dit bestaat uit twee tot de Kleine Antillen behorende eilandengroepen in het Caribisch gebied met een totale oppervlakte van 800 km² en ca 200.000 inwoners. De 2 eilandengroepen liggen op ca 900 km van elkaar en behoren tot de Benedenwindse (Bonaire en Curacao) en Bovenwindse eilanden (Saba, Sint-Eustatius en Sint Maarten).

Landschap
Nederland kent een grote verscheidenheid aan landschappen, dit ondanks de kleine oppervlakte van Nederland. Veel van deze landschappen zijn ontstaan door menselijk ingrijpen, zoals dijkenbouw, droogleggen van moerassen, landaanwinning, landbouw en de bouw van steden en wegen. Nederland kent nauwelijks meer echte oer-natuurlandschappen. De natuur bestaat voornamelijk uit weilanden, akkers en heidevelden die zijn ontstaan door het massale kappen van bossen. De bossen die nu in Nederland voorkomen zijn dan ook allemaal aangeplant.

Ongeveer 200.000 jaar geleden zijn de tot 100 meter hoge heuvelruggen in Overrijssel, Gelderland en Utrecht ontstaan die momenteel grotendeels bedekt worden door heidevelden en bossen. Beneden de grote rivieren bestaat de bodem met name uit zand en grind. In Zuid-Limburg worden delfstoffen als mergel en steenkool gevonden.

In Hoog-Nederland ontstonden in sommige drassige gebieden veengebieden die zijn drooggemaakt en ontgonnen. Het veen werd na de aanleg van kanalen afgegraven, afgevoerd en oa in de vorm van turf gebruikt als brandstof. Ook in Laag-Nederland zijn veengebieden. Waar vooral in het Hollands-Utrechtse veengebiedveel veen werd afgegraven waardoor er plassen ontstonden die nu oa gebruikt worden als recreatiegebieden, zoals de Loosdrechtse plassen. 

Er is veel nieuw land ontstaan door inpoldering, zoals de provincie Flevoland. Typische agrarische polders zijn Wieringermeer en de Noordoostpolder. Er is totaal ca 1650 km² landaanwinst geboekt. De Zuiderzee veranderde door de Afsluitdijk in een meer, het IJsselmeer. Ten noorden van de Afsluitdijk ligt de Waddenzee.

Het grootste gedeelte van Nederland ligt onder de zeespiegel en wordt door dijken tegen de Noordzee beschermd, zoals de Deltawerken in Zeeland. Het hoogste punt is de Vaalserberg in Zuid-Limburg met een hoogte van 321 meter.

Flora & fauna
Door de verschillende landschappen is ook de plantengroei in Nederland zeer divers. Er zijn zelfs een aantal landschappen die uniek zijn voor Europe, zoals het duingebied langs de kust en het geheel van kwelders en begroeide strandvlakten. Bij Nieuwkoop, de Vechtstreek, Noordwest-Overijssel en Friesland zijn grote laagveenmoerassen die verder nergens in West- en Zuid-Europa voorkomen. Ook uniek zijn de Oostvaardersplassen in Flevoland die door inpoldering zijn ontstaan.

De diversiteit wordt nog versterkt door de regionale klimaatverschillen in Nederland. Daarnaast heeft ook de mens duizenden jaren lang landschap en plantengroei beïnvloedt. Het oorspronkelijke bosrijke land is door de mens in de loop der eeuwen geleidelijk vervangen door half-natuurlijke landschappen, zoals blauwgraslanden, heidevelden, rietvelden en krijthellingsgraslanden. De oerbossen werden gekapt of afgebrand voor dorpen, akkers, steden en wegen. Met de kap van het Beekbergerwoud bij Apeldoorn verdween in 1876 het laatste oerbos. 

Nederland kent een betrekkelijk arm dierenrijk. Als gevolg van de sterke verstedelijking komen echte natuurlijke landschappen nog maar op zeer kleine schaal voor. Vogels als de gierzwaluw en zwarte roodstaart waren oorspronkelijk berg- en rotsbewoners, maar zijn nu stadsbewoners. Het zoetwateroppervlak nam door de grootscheepse inpoldering sterk toe, maar dit was van negatieve invloed op het dierenrijk in de Waddenzee. Door de akker-, bos- en weidebouw werden bepaalde dieren aangetrokken terwijl andere dieren juist verdwenen. De Turkse tortel broedt pas sinds 1950 in Nederland. De grote lijster, merel, zwarte specht en Europese kanarie konden hun leefgebied flink uitbreiden. De grauwe gans. Havik, kwak, raaf, wild zwijn, ree en edelhert konden nog net behouden worden of zijn opnieuw uitgezet. De marters en dassen kunnen zich steeds moeilijker handhaven door de kleinere jachtgebieden en steeds minder prooidieren.

Door de voortschijdende ontbossing en toenemende bevolking zijn oa de oeros, wolf, bruine beer, wilde kat en bever uitgestorven. De bever is in 1988 met succes weer uitgezet in de Biesbosch. Dieren die al of niet opzettelijk zijn ingevoerd zoals de muskusrat, het konijn, de fazant, de Chinese wolhandkrab en de snoekbaars komen nu algemeen voor in Nederland.

Ook in de ondiepe kustwateren van de Waddenzee en de Noordzee is weinig diversiteit in de dierenwereld te vinden. Wel komen er veel aantallen van één soort voor. Voor de zeehond en de bruinvis is de Waddenzee een belangrijke broedplaats. 

Via de Ardennen komen in Zuid-Limburg talrijke Midden-Europese diersoorten voor die elders in Nederland niet voorkomen. De meeste hiervan worden met uitsterven bedreigd en zijn zeldzaam, zoals de muurhagedis, eikelmuis, vuurpad, beekforel, vroedmeesterpad en de wijngaardslak. Ook overwinteren in Zuid-Limburg veel vleermuizen in de grotten. Ook de zeldzame veldhamster, in Zuid-Limburg korenwolf genoemd, komt in Zuid-Limburg voor.

Hoofdstad
De hoofdstad van Nederland is Amsterdam met een oppervlakte van ca 219 km² en ca 750.000 inwoners. Amsterdam ligt in het westen van Nederland in de provincie Noord-Holland.

Klimaat
Door de ligging aan zee heeft Nederland een gematigd zeeklimaat met zowel milde winters als milde zomers en gedurende het gehele jaar. Op jaarbasis valt er gemiddeld zo’n 700 – 800 mm neerslag.

 

    

gem. max.
  temp. (°C)

gem.
  min.

  temp. (°C)

gem. zonuren
  per dag

gem.
 
zee
  temp. (°C)

januari

5

0

2

6

februari

6

0

3

5

maart

10

2

4

6

april

13

4

5

8

mei

18

8

7

10

juni

20

10

6

13

juli

22

13

7

16

augustus

22

12

7

18

september

19

10

5

18

oktober

14

7

4

15

november

9

3

2

12

december

6

1

2

8

 

 

Bij al onze meerdaagse reizen wordt u thuis door de taxi opgehaald en naar ons restaurant gebracht waar we beginnen met een kopje koffie met cake. Vanaf hier vertrekken we met de touringcar direct naar de vakantie bestemming. Dus geen landelijke ophaalroute door het hele land, maar direct naar de vakantiebestemming. 

Aan het einde van de reis wordt u wederom met de taxi naar huis gebracht. Deze ophaal- en thuisbrengservice is alleen geldig voor inwoners uit Noord-Holland, muv Texel. Deelnemers buiten Noord-Holland kunnen met eigen vervoer naar onze standplaats rijden en van hier met de bus mee naar het begin restaurant. Parkeren is gratis.

Sinds 1933 bent u bij ons aan het juiste adres voor het huren van een touring car met chauffeur.

Verhuur van een touringcar met chauffeur

Huur een luxe touringcar bij Bak Reizen voor een comfortabele groepsreis. Onze touringcars zijn maximaal 3 jaar oud en bieden veel ruimte tussen de stoelen (85 cm), inclusief tafels. Met voorzieningen zoals airconditioning, mediaspelers, koelkasten, verstelbare stoelen en ABS, kunt u ontspannen en genieten van uw reis. Boek nu en ervaar de luxe van Bak Reizen!

Bak Reizen, specialist in groepsvervoer

Huur een luxe touringcar bij Bak Reizen voor een comfortabele groepsreis. Onze touringcars zijn maximaal 3 jaar oud en bieden veel ruimte tussen de stoelen (85 cm), inclusief tafels. Met voorzieningen zoals airconditioning, mediaspelers, koelkasten, verstelbare stoelen en ABS, kunt u ontspannen en genieten van uw reis. Boek nu en ervaar de luxe van Bak Reizen!