Edisonweg 9
Alkmaar
Noord-Holland
1821 BN
NL
217 beoordelingen
SGR
checkmark90 jaar ervaring
checkmarkGecertificeerd vervoer
checkmarkUniek reisaanbod
checkmarkDeur tot deur service
Friesland, 5 daagse Eernewoude, Nederland

Friesland, 5 daagse Eernewoude, Nederland

Waterrijk Friesland met mooie stadjes

Deze reis brengt ons naar het waterrijke Friesland, ons hotel bevindt zich in het prachtige Nationaal Park De Alde Feanen. Tijdens deze reis bezoeken we gezellige stadjes, zoals Leeuwarden, Sneek en Dokkum. We maken een uitstapje naar de provincie Groningen voor een bezoek aan het beroemde vestingstadje Bourtange en we leren de geschiedenis van de koffie in Museum Joure. Vanaf het water nemen we in kijkje in het Nationaal Park De Alde Feanen en beleven een stukje van de Elfstedentocht. In hotel Princenhof worden we verwend met een heerlijk ontbijt en een goed diner. Op naar Friesland!

Bekijk beschikbaarheid

Activiteitsniveau

Redelijk

Een redelijke mobiliteit is vereist, in verband met lange afstanden en hoogteverschillen.

Ontspanning

Natuur

Cultuur

Alleengaand

Reis is geschikt voor alleengaande reizigers door de beschikbaarheid van 1-persoonskamers. Wij raden u aan tijdig te boeken, aangezien deze kamers vaak beperkt beschikbaar zijn.

Waterrijk Friesland met mooie stadjes

Deze reis brengt ons naar het waterrijke Friesland, ons hotel bevindt zich in het prachtige Nationaal Park De Alde Feanen. Tijdens deze reis bezoeken we gezellige stadjes, zoals Leeuwarden, Sneek en Dokkum. We maken een uitstapje naar de provincie Groningen voor een bezoek aan het beroemde vestingstadje Bourtange en we leren de geschiedenis van de koffie in Museum Joure. Vanaf het water nemen we in kijkje in het Nationaal Park De Alde Feanen en beleven een stukje van de Elfstedentocht. In hotel Princenhof worden we verwend met een heerlijk ontbijt en een goed diner. Op naar Friesland!

We verblijven in het 3-sterren hotel Princenhof in Eernewoude, gelegen aan het water in het Nationaal Park De Alde Feanen. Het hotel beschikt over een terras met uitzicht over het meer, een restaurant, een bar, een lift en gratis WiFi. De ruime kamers zijn voorzien van een badkamer met douche en toilet, tv, twee fauteuils en koffie- en theefaciliteiten. Beoordeling Booking.com 8.2.

Faciliteiten Hotel Princenhof***

 • Restaurant
 • Terras
 • Bar
 • Lift
 • Gratis Wifi in gehele accommodatie

Kamer

 • Televisie
 • Badkamer met douche 
 • Wc
 • Bureau
 • 2 Fauteuils
 • Koffie- en theefaciliteiten

Dag 1 – Heenreis en Leeuwarden
Nadat u thuis bent opgehaald, wordt u door de taxi naar ons restaurant gebracht. Hier nuttigen we eerst een kopje koffie. Na een korte kennismaking stappen we in de touringcar en maken we onze eerste stop in Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland. Van 1584 tot 1747 was Leeuwarden de hofstad van Friesland en dat ziet u nog steeds terug in de namen van diverse bezienswaardigheden, zoals het Keramiekmuseum Princessehof, een grafkelder van de Nassaus in de Grote of Jacobijnerkerk en het voormalig lusthof van de Nassaus in stadspark de Prinsentuin. De trekpleister van de stad is de Oldehove, de toren die zelfs nog schever staat dan de Toren van Pisa. Maar niet gevreesd, omvallen zal hij niet. Aan de rand van de binnenstad staat de Blokhuispoort, een voormalige gevangenis uit de 16e eeuw. Leeuwarden is ook de geboortestad van Mata Hari en in haar geboortehuis runde haar vader een hoeden- en pettenmagazijn. Nog steeds kunt u deze winkel bezoeken. Het is ook genieten aan het water, er loopt een stadsgracht door het hele centrum waar vele kleine winkelstraatjes op uitkomen. Nadat u heeft genoten van deze stad, rijden we een stukje verder om uit te komen bij ons hotel in Eernewoude.

Dag 2 – Vesting Bourtange o.l.v. gids
Na een goed ontbijt gaan we richting Vesting Bourtange, gelegen in Zuidoost Groningen. Deze vesting werd eind zestiende eeuw gebouwd als verdedigingswerk in de Tachtigjarige Oorlog. De gebastioneerde vijfhoek is gebouwd op een zandrug, omringd door moeras en dat maakte dat deze vesting onneembaar was. Vanaf de bastions kon men de vijand zien wegzakken in het moeras. De Spaansgezinden tijdens de Tachtigjarige Oorlog en ook de bisschop van Münster, “Bommen Berend” in 1672 deden vergeefse moeite. De vesting is volledig hersteld, inclusief wallen, grachten en de roodgeverfde ophaalbruggen. In de vesting woonden militairen met hun gezin en burgers die met van alles hielpen. Veel van de gebouwen die er toen waren zijn ook nu nog van binnen te bekijken. De school, de kerk en de molen: een bezoek aan de oude vesting is een ware reis terug in de tijd.

Dag 3 – Rondvaart de Alde Faenen en Sneek
Een boottochtje mag in waterrijk Friesland natuurlijk niet ontbreken. Vandaag gaan we varen door het prachtige Nationaal Park De Alde Feanen. Het gebied is ontstaan door de ijstijd, maar gevormd door de mens. Vervening en landbouw hebben gezorgd voor de verscheidenheid in het laagveenmoeras. Open water, uitgestrekte rietvelden en natte graslanden en elk gebied heeft z'n eigen soorten dieren en planten. Aan boord krijgt een kopje koffie met oranjekoek. Na het uitstapje op het water, vertrekken we richting Sneek. U kunt op eigen gelegenheid een wandeling maken langs de diverse bezienswaardigheden zoals de Martinikerk en de Waterpoort. Een leuk weetje is dat Sneek de bakermat is van C&A. De eerste winkel is in 1841 opgericht door twee mannen: Clemens en August Brenninkmeijer. Het standbeeld "Lapkepoep en Friese Boerin"' herinnert hieraan. Aan het eind van de dag worden we weer in ons hotel verwacht voor het diner.

Dag 4 – Toertocht langs aantal steden van de Elfstedentocht
De meer dan 200 kilometer lange schaatstocht, de Elfstedentocht, komt zoals de naam al doet vermoeden langs elf steden. Vandaag gaan we met de touringcar een deel van de toer rijden. We starten vanaf ons hotel en rijden vervolgens via IJlst, Bolsward, Harlingen, Franeker naar Dokkum. In Bolsward krijgt u de gelegenheid om even de benen te strekken, één van de mooiste gebouwen van Friesland, het stadhuis, is hier te bewonderen. In Harlingen, de enige zeehavenstad van Friesland, kunt u prachtige pakhuizen en mooie gevels aanschouwen, maar liefst 500 monumentale panden is Harlingen rijk. De stad is ook wereldberoemd vanwege de Friese witjes uit de tegelfabriek, gemaakt van de eigen klei. Via Franeker, de voormalige universiteitsstad van Friesland, komen we uiteindelijk uit bij Dokkum, het keerpunt van de Elfstedentocht. Bekijk in deze historische stad de bolwerken, de Admiraliteit, de pandjes aan de grachten, de Bonifatiuskapel en de IJsfontein. In 2018, het jaar waarin Leeuwarden de culturele hoofdstad was, hebben kunstenaars in alle elf steden fonteinen gemaakt, misschien ziet u ze wel tijdens deze toer. We worden voor het diner weer in ons hotel verwacht.

Dag 5 – Museum Joure en Stavoren
De laatste dag is aangebroken. In de ochtend brengen we een bezoek aan Museum Joure, dat in het teken staat van ambachtelijk vakmanschap en Douwe Egberts. Joure is dan ook de geboorteplaats van dit bekende koffiemerk. In het museum vinden we de ambachten klokkenmaker, koperslager, zilversmid, koffiebrander en theepakker. Het is leuk om te zien welke technieken en machines er worden gebruikt. Ontdek ook de geschiedenis van Douwe Egberts, die als grossier van koloniale waren uitgroeide tot Nederlands grootste koffiemerk. Via Stavoren, bekend van het vrouwtje van Stavoren en ook wel het Kopenhagen van Friesland genoemd, vanwege de kleurrijke huizen in de haven, rijden we via de Afsluitdijk terug naar Noord-Holland. We sluiten de reis af met een goed verzorgd diner en aansluitend wordt u door de taxi thuis gebracht.

Inclusief

bezoek Leeuwarden
vesting Bourtange o.l.v. gids
bootvaart inclusief koffie met oranjekoek
bezoek Sneek
entree Museum Joure
bezoek Stavoren
van deur-tot-deur service
vervoer per luxe touringcar met minimaal 85 cm stoelruimte
verblijf in een 2-persoonskamer
verzorging op basis van halfpension
afscheidsdiner

Exclusief

overige entreegelden en lunches

Minimum en maximaal aantal deelnemers

Het minimum aantal deelnemers is 25 per busreis en een maximaal aantal van 44 deelnemers, anders kunnen wij de Comfort Class Plus niet garanderen. Wij behouden ons het recht voor de reis kosteloos te annuleren indien het minimum aantal niet kan worden gerealiseerd. U wordt hiervan uiterlijk 21 dagen  voor vertrek op de hoogte gesteld. Bij annulering van onze zijde wordt u een alternatief aangeboden: dezelfde reis op een andere vertrekdatum, dan wel een andere bestemming op dezelfde vertrekdatum. Kunt of wilt u geen gebruik maken van de alternatieve reis, dan worden de door u betaalde reisgelden volledig teruggestort.

Nederland

Nederland is een onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden en ligt in het westen van Europa. Nederland heeft een oppervlakte van 41.526 km², is ca 300 km lang en ca 200 km breed.                       

Binnen de provincie Noort-Brabant bevinden zich ca 30 kleine Belgische gebieden die samen de gemeente Baarle-Hertog vormen. Binnen deze gemeente liggen weer 2 nederlandse exclaves. Naast het vasteland behoren ook de Waddeneilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog en Rottumeroog tot Nederland. Nederland grenst in het zuiden aan België en in het oosten aan Duitsland. Ten noorden van Nederland bevindt zich de Waddenzee en aan de westkant de Noordzee.

Een autonoom deel van het Koninkrijk der Nederlanden zijn de Nederlandse Antillen. Dit bestaat uit twee tot de Kleine Antillen behorende eilandengroepen in het Caribisch gebied met een totale oppervlakte van 800 km² en ca 200.000 inwoners. De 2 eilandengroepen liggen op ca 900 km van elkaar en behoren tot de Benedenwindse (Bonaire en Curacao) en Bovenwindse eilanden (Saba, Sint-Eustatius en Sint Maarten).

Landschap
Nederland kent een grote verscheidenheid aan landschappen, dit ondanks de kleine oppervlakte van Nederland. Veel van deze landschappen zijn ontstaan door menselijk ingrijpen, zoals dijkenbouw, droogleggen van moerassen, landaanwinning, landbouw en de bouw van steden en wegen. Nederland kent nauwelijks meer echte oer-natuurlandschappen. De natuur bestaat voornamelijk uit weilanden, akkers en heidevelden die zijn ontstaan door het massale kappen van bossen. De bossen die nu in Nederland voorkomen zijn dan ook allemaal aangeplant.

Ongeveer 200.000 jaar geleden zijn de tot 100 meter hoge heuvelruggen in Overrijssel, Gelderland en Utrecht ontstaan die momenteel grotendeels bedekt worden door heidevelden en bossen. Beneden de grote rivieren bestaat de bodem met name uit zand en grind. In Zuid-Limburg worden delfstoffen als mergel en steenkool gevonden.

In Hoog-Nederland ontstonden in sommige drassige gebieden veengebieden die zijn drooggemaakt en ontgonnen. Het veen werd na de aanleg van kanalen afgegraven, afgevoerd en oa in de vorm van turf gebruikt als brandstof. Ook in Laag-Nederland zijn veengebieden. Waar vooral in het Hollands-Utrechtse veengebiedveel veen werd afgegraven waardoor er plassen ontstonden die nu oa gebruikt worden als recreatiegebieden, zoals de Loosdrechtse plassen. 

Er is veel nieuw land ontstaan door inpoldering, zoals de provincie Flevoland. Typische agrarische polders zijn Wieringermeer en de Noordoostpolder. Er is totaal ca 1650 km² landaanwinst geboekt. De Zuiderzee veranderde door de Afsluitdijk in een meer, het IJsselmeer. Ten noorden van de Afsluitdijk ligt de Waddenzee.

Het grootste gedeelte van Nederland ligt onder de zeespiegel en wordt door dijken tegen de Noordzee beschermd, zoals de Deltawerken in Zeeland. Het hoogste punt is de Vaalserberg in Zuid-Limburg met een hoogte van 321 meter.

Flora & fauna
Door de verschillende landschappen is ook de plantengroei in Nederland zeer divers. Er zijn zelfs een aantal landschappen die uniek zijn voor Europe, zoals het duingebied langs de kust en het geheel van kwelders en begroeide strandvlakten. Bij Nieuwkoop, de Vechtstreek, Noordwest-Overijssel en Friesland zijn grote laagveenmoerassen die verder nergens in West- en Zuid-Europa voorkomen. Ook uniek zijn de Oostvaardersplassen in Flevoland die door inpoldering zijn ontstaan.

De diversiteit wordt nog versterkt door de regionale klimaatverschillen in Nederland. Daarnaast heeft ook de mens duizenden jaren lang landschap en plantengroei beïnvloedt. Het oorspronkelijke bosrijke land is door de mens in de loop der eeuwen geleidelijk vervangen door half-natuurlijke landschappen, zoals blauwgraslanden, heidevelden, rietvelden en krijthellingsgraslanden. De oerbossen werden gekapt of afgebrand voor dorpen, akkers, steden en wegen. Met de kap van het Beekbergerwoud bij Apeldoorn verdween in 1876 het laatste oerbos. 

Nederland kent een betrekkelijk arm dierenrijk. Als gevolg van de sterke verstedelijking komen echte natuurlijke landschappen nog maar op zeer kleine schaal voor. Vogels als de gierzwaluw en zwarte roodstaart waren oorspronkelijk berg- en rotsbewoners, maar zijn nu stadsbewoners. Het zoetwateroppervlak nam door de grootscheepse inpoldering sterk toe, maar dit was van negatieve invloed op het dierenrijk in de Waddenzee. Door de akker-, bos- en weidebouw werden bepaalde dieren aangetrokken terwijl andere dieren juist verdwenen. De Turkse tortel broedt pas sinds 1950 in Nederland. De grote lijster, merel, zwarte specht en Europese kanarie konden hun leefgebied flink uitbreiden. De grauwe gans. Havik, kwak, raaf, wild zwijn, ree en edelhert konden nog net behouden worden of zijn opnieuw uitgezet. De marters en dassen kunnen zich steeds moeilijker handhaven door de kleinere jachtgebieden en steeds minder prooidieren.

Door de voortschijdende ontbossing en toenemende bevolking zijn oa de oeros, wolf, bruine beer, wilde kat en bever uitgestorven. De bever is in 1988 met succes weer uitgezet in de Biesbosch. Dieren die al of niet opzettelijk zijn ingevoerd zoals de muskusrat, het konijn, de fazant, de Chinese wolhandkrab en de snoekbaars komen nu algemeen voor in Nederland.

Ook in de ondiepe kustwateren van de Waddenzee en de Noordzee is weinig diversiteit in de dierenwereld te vinden. Wel komen er veel aantallen van één soort voor. Voor de zeehond en de bruinvis is de Waddenzee een belangrijke broedplaats. 

Via de Ardennen komen in Zuid-Limburg talrijke Midden-Europese diersoorten voor die elders in Nederland niet voorkomen. De meeste hiervan worden met uitsterven bedreigd en zijn zeldzaam, zoals de muurhagedis, eikelmuis, vuurpad, beekforel, vroedmeesterpad en de wijngaardslak. Ook overwinteren in Zuid-Limburg veel vleermuizen in de grotten. Ook de zeldzame veldhamster, in Zuid-Limburg korenwolf genoemd, komt in Zuid-Limburg voor.

Hoofdstad
De hoofdstad van Nederland is Amsterdam met een oppervlakte van ca 219 km² en ca 750.000 inwoners. Amsterdam ligt in het westen van Nederland in de provincie Noord-Holland.

Klimaat
Door de ligging aan zee heeft Nederland een gematigd zeeklimaat met zowel milde winters als milde zomers en gedurende het gehele jaar. Op jaarbasis valt er gemiddeld zo’n 700 – 800 mm neerslag.

 

    

gem. max.
  temp. (°C)

gem.
  min.

  temp. (°C)

gem. zonuren
  per dag

gem.
 
zee
  temp. (°C)

januari

5

0

2

6

februari

6

0

3

5

maart

10

2

4

6

april

13

4

5

8

mei

18

8

7

10

juni

20

10

6

13

juli

22

13

7

16

augustus

22

12

7

18

september

19

10

5

18

oktober

14

7

4

15

november

9

3

2

12

december

6

1

2

8

 

 

Bij al onze meerdaagse reizen wordt u thuis door de taxi opgehaald en naar ons restaurant gebracht waar we beginnen met een kopje koffie met cake. Vanaf hier vertrekken we met de touringcar direct naar de vakantie bestemming. Dus geen landelijke ophaalroute door het hele land, maar direct naar de vakantiebestemming. 

Aan het einde van de reis wordt u wederom met de taxi naar huis gebracht. Deze ophaal- en thuisbrengservice is alleen geldig voor inwoners uit Noord-Holland, muv Texel. Deelnemers buiten Noord-Holland kunnen met eigen vervoer naar onze standplaats rijden en van hier met de bus mee naar het begin restaurant. 

Parkeren is gratis.

Sinds 1933 bent u bij ons aan het juiste adres voor het huren van een touring car met chauffeur.

Verhuur van een touringcar met chauffeur

Huur een luxe touringcar bij Bak Reizen voor een comfortabele groepsreis. Onze touringcars zijn maximaal 3 jaar oud en bieden veel ruimte tussen de stoelen (85 cm), inclusief tafels. Met voorzieningen zoals airconditioning, mediaspelers, koelkasten, verstelbare stoelen en ABS, kunt u ontspannen en genieten van uw reis. Boek nu en ervaar de luxe van Bak Reizen!

Bak Reizen, specialist in groepsvervoer

Huur een luxe touringcar bij Bak Reizen voor een comfortabele groepsreis. Onze touringcars zijn maximaal 3 jaar oud en bieden veel ruimte tussen de stoelen (85 cm), inclusief tafels. Met voorzieningen zoals airconditioning, mediaspelers, koelkasten, verstelbare stoelen en ABS, kunt u ontspannen en genieten van uw reis. Boek nu en ervaar de luxe van Bak Reizen!