Edisonweg 9
Alkmaar
Noord-Holland
1821 BN
NL
216 beoordelingen
SGR
checkmark90 jaar ervaring
checkmarkGecertificeerd vervoer
checkmarkUniek reisaanbod
checkmarkDeur tot deur service
Bron: Rheingau-Taunus-Kultur und Tourismus GmbH
6 daagse Kerstreis Rudesheim am Rhein, Duitsland

6 daagse Kerstreis Rudesheim am Rhein

Rudesheim am Rhein, dit romantische wijnstadje aan de Rijn, heeft een mooi middeleeuws centrum en staat bekend om haar vele wijnlokalen die veelal in historische vakwerkhuizen zijn gevestigd. De beroemde “Drosselgasse” loopt dwars door het hart van de Altstadt. Deze charmante, smalle steeg van 144 meter lang bruist van de wijnlokalen, markten en historische gebouwen. Proef hier de kerstsfeer in de bijzondere winkeltjes.

Bekijk beschikbaarheid

Activiteitsniveau

Redelijk

Een redelijke mobiliteit is vereist, in verband met lange afstanden en hoogteverschillen.

Cultuur

Rudesheim am Rhein, dit romantische wijnstadje aan de Rijn, heeft een mooi middeleeuws centrum en staat bekend om haar vele wijnlokalen die veelal in historische vakwerkhuizen zijn gevestigd. De beroemde “Drosselgasse” loopt dwars door het hart van de Altstadt. Deze charmante, smalle steeg van 144 meter lang bruist van de wijnlokalen, markten en historische gebouwen. Proef hier de kerstsfeer in de bijzondere winkeltjes.

Hotelinformatie:
We verblijven in 3* hotel Felsenkeller in Rudesheim am Rhein. Het hotel ligt op 2 minuten lopen van de oever van de Rijn en heeft een traditionele uitstraling. Alle kamers hebben een kleine zithoek met een tv en een eigen badkamer met douche. Het ontbijt en diner worden in het restaurant geserveerd en in de bar van hotel worden regionale wijnen aangeboden. Er is gratis WiFi beschikbaar in de gehele accommodatie en het hotel bezit een lift. Beoordeling Booking.com 8.3.

Vrijdag 22 december 2023 - Heenreis
Nadat u thuis bent opgehaald, drinken we eerst een kopje koffie waarna we instappen en doorrijden naar Rüdesheim am Rhein. Op de heenweg maken we een stop in het mooie stadje Ahrweiler. De historische kern van het ommuurde stadje is een groot openluchtmuseum. De Weisser Turm is één van de oudste gebouwen. Aan het eind van de middag worden we in ons hotel verwacht en ’s avonds staat het diner voor ons klaar.

Zaterdag 23 december 2023 - Rüdesheim o.l.v. gids en bezoek kerstmarkt
Na het ontbijt gaan we onder leiding van een gids de historische stad met haar schilderachtige straatjes, overblijfselen van drie kastelen en oude vestingwerken ontdekken. 's Middags bent u vrij om op eigen gelegenheid een bezoek te brengen aan de kerstmarkt. Op deze kerstmarkt staan maar liefst 125 kraampjes, met specialiteiten uit 12 verschillende landen. Geniet hier van de gezellige kerstsfeer. 's Avonds worden we weer in het hotel verwacht voor een goed bereid 3-gangen-diner.

Zondag 24 december 2023 - Winzerexpress, rondtoer en wijnproeverij
In de ochtend maken we met de “Winzerexpress” een toertje van een half uur door de wijnvelden en door de Altstadt van Rüdesheim. U krijgt aan boord van het treintje uitleg over de wijnbouw en de bezienswaardigheden van de stad. Beleef het Niederwald-monument en de abdij van St. Hildegard vanuit een ander perspectief. ’s Middags worden we hartelijk ontvangen bij Weingut Prasser met een wijnproeverij, want we kunnen deze regio niet verlaten, zonder een wijntje te hebben geproefd. Op kerstavond zal het hotel zorgdragen voor een feestelijk 4-gangen-diner.

Maandag 25 december 2023, Eerste kerstdag – Pfalzer Weinstrasse
Vandaag doen we het rustig aan, eerst uitgebreid ontbijten en vervolgens gaan we een dagje met de touringcar op pad. De Pfalzer Weinstrasse strekt zich uit van Scheigen-Rechtenbach in het zuiden tot aan Bockenheim in het noorden. Wij rijden vandaag een gedeelte van deze wijnroute. Bockenheim is één van de beste wijnsteden in de Pfalz en ligt in de Europese metropoolregio Rijn-Neckar en op de grens met Alzey Worms. Daarom wordt het ook wel de “Poort naar de Pfalz” genoemd. Hier gaan we genieten we van een “Kaffee mit Kuchen”. We zakken af tot aan Bad Dürkheim waar het Dürkheimer reuzenvat een grote bezienswaardigheid is. Het grootste vat ter wereld heeft een diameter van 13,5 meter en een inhoud van ca. 1.700.000 liter. Vanaf Bad Dürkheim rijden we weer noordwaarts richting Rüdesheim. Ook deze avond zal er weer een feestelijk diner voor u klaar staan.

Dinsdag 26 december 2023, Tweede kerstdag – Worms met stadgids
Na een rustige start van de dag rijden we naar de oudste stad van Duitsland, Worms. Onder leiding van een gids komen we langs een aantal bezienswaardigheden van deze bijzondere stad. De stad presenteert zich tegenwoordig als een moderne stad aan de Rijn, maar u zult prettig verrast worden door de historische bouwwerken uit de middeleeuwen. Kijkt u met bewondering naar de Romaanse Keizerdom St. Peter, een prachtige zuilenbasiliek. Aan het eind van de middag rijden we terug naar ons hotel, waar we 's avonds een 3-gangen-diner geserveerd krijgen.

Woensdag 27 december 2023 - Terugreis
De laatste dag is aangebroken en na het ontbijt nemen we afscheid van ons hotel. Nadat we onderweg nog enkele stops hebben gemaakt, komen we aan bij ons restaurant voor het afscheidsdiner. De taxi's zullen u na het diner veilig naar huis brengen.

Inclusief

bezoek Ahrweiler
excursie Rudesheim o.l.v. gids
bezoek Kerstmarkt Rudesheim
Winzerexpress
wijnproeverij
Pfalzer Weinstrasse
1x koffie met taart
stadswandeling Worms o.l.v. gids
afscheidsdiner
van-deur-tot-deur service
vervoer per luxe touringcar met minimaal 85 cm stoelruimte
verblijf in een 2-persoonskamer
verzorging o.b.v. halfpension

Exclusief

Niet vernoemde entreegelden en lunches.

Minimum en maximaal aantal deelnemers 
Het minimum aantal deelnemers is 25 per busreis en een maximaal aantal van 44 deelnemers, anders kunnen wij de Comfort Class Plus niet garanderen. Wij behouden ons het recht voor de reis kosteloos te annuleren indien het minimum aantal niet kan worden gerealiseerd. U wordt hiervan uiterlijk 21 dagen  voor vertrek op de hoogte gesteld.

Bij annulering van onze zijde wordt u een alternatief aangeboden: dezelfde reis op een andere vertrekdatum, dan wel een andere bestemming op dezelfde vertrekdatum. Kunt of wilt u geen gebruik maken van de alternatieve reis, dan worden de door u betaalde reisgelden volledig teruggestort.

Onze reisvoorwaarden.

Onze reisvoorwaarden

Duitsland

Sinds 1949 is De Bondsrepubliek Duitsland een parlementaire democratie. Sinds de val van de muur in 1990 bestaat Duitsland uit 16 deelstaten. De duitse bondspresident is het staatshoofd en de bondskanselier staat aan het hoofd van de regering.

De oppervlakte van Duitsland bedraagt 357.022 km2. De afstand van noord naar zuid is 876 km, van west naar oost is dit 640 km.

Berlijn is de hoofdstad van Duitsland. Het is tevens de grootste stad van Duitland met 3,4 miljoen inwoners. Naast Berlijn behoren ook Hamburg (1,8 miljoen) en München (1,3 miljoen) tot de grootste steden van Duitsland. Frankfurt am Main (662.000) is met name een internationaal financieel centrum.

Eén van de meest invloedrijke periodes in het verleden van Duitsland is de Tweede Wereldoorlog.  Vlak na de oorlog was er sprake van een tweedeling: Bondsrepubliek Duitsland (West-Duitsland) en de Duitse Democratische Republiek (DDR of Oost-Duitsland). Deze tweedeling heeft duidelijk haar sporen achter gelaten.

“De Muur”, de fysieke grens tussen het rijke West-Berlijk en het communistische Oost-Berlijn, viel op 9 novermber 1989. Deze muur heeft vele Duitsers die hem over wilden steken het leven gekost. Het afbreken van De Muur was het begin van de hereniging van Duitsland. Op 3 oktober 1990 werden de 2 aparte staten weer herenigd tot één Duitsland. Het is nog altijd merkbaar dat 40 jaar communisme zijn sporen heeft nagelaten in het Oosten van Duitsland. Economisch gezien behoort Duitsland tot één van de belangrijkste landen ter wereld, maar in het voormalige Oost-Duitsland heeft op economisch gebied een duidelijke achterstand. Er is meer armoede en werkloosheid onder de bevolking en de samenleving is er harder. Voor de toerist moet dit geen reden zijn om geen bezoek te brengen aan dit gebied. Het feit dat dit deel van het land tijdens een belangrijke periode van ontwikkeling een andere koest heeft gevaren dan het westen van het land, maakt het juist de moeite waard om hier een bezoek te brengen.

Landschap
Het landschap in Duitsland is afwisselend. In het noorden is de Noord- en Oostzeekust te vinden, in het zuiden de toppen van de Alpen. Daartussen zijn de vlakke landbouwgebieden, uitgestrekte rivierlandschappen en meren, stedelijke agglomeraties, bosrijke regio’s en middelgebergten te vinden. De hoogste berg van Duitsland is de Zugspitze met 2962 mtr. De Rijn is de langste rivier van Duitsland die met een lengte van 865 km door Duits grondgebied stroomt. Daarnaast heeft Duitsland nog 14 nationale parken, 101 natuurparken en 15 biosfeerreservaten. 

Flora & fauna
In Duitsland bestaat de natuurlijke begroeiing overwegend uit bos, met uitzondering van de strook langs de kust met stuifduinen, levende hoogvenen en het gebergte boven de boomgrens. Door herbossing bestaat ca 30% van Duitsland weer uit bos. Rond de jaartelling was dit ca 75% en rond 1800 was dit 20%. De bossen bestaan voor 2/3 uit naaldhout, vooral sparren en dennen.

Het eikenhaadbeikenbos (met haagbeuk, eik, wilde kers, es, beuk en esdoorn) vormt het voornaamste deel van het loofbos op voedselrijke gronden in de laagvlakte. In het Atlantische en Baltische laagland, het heuvelgebied en onder de sparrengordel is dit het beukenbos. Het eikenberken bos is met name in de laagvlakte op voedselarme gronden te vinden. In de moerassen is het elsen- en wilgenbos en in de overstromingsgebieden van de rivieren is het wilgenbos en essen-iepen-vogelkersbos.
Daarnaast bestaat Duitsland voor ca. 14% uit natuurgebieden met als vegetatietypen oa heiden in met name het noordwesten en hoogvenen vooral in de gebergten. In het zuiden van Beieren en Württemberg zijn moerassen.

De halfnatuurlijke landschappen, zoals schrale en extensief beweide graslanden, heiden en hooimoerassen hadden tot begin van de 21e eeuw nog een belangrijk aandeel in de plantengroei van Duitsland. Deze eeuwenlang stabiel gebleven levensgemeenschappen zijn door revolutionaire wijzigingen teruggedrongen tot op enkele resten en herontgonnen of verwilderd. Dit heeft geleid tot een aanzienlijke verarming van flora en fauna.

In de vochtige bosgebieden van Noord-Duitsland, moerasgebieden en op veengronden komt veel dorpsheide voor. Langs de Duitse Noordzeekust is het lamsoor te vinden. Deze is goed bestand tegen het zilte kustmileu. De zeedistel is een veel voorkomende plant in de duinen. Waterlelies zijn te vinden op meren en waterspaarbekkens. In het stroomgebied van de Rijn en aan de benedenloop van de Elbe komt de met uitsterven bedreigde gele plomp voor.

In het noorden en westen van Duitland lijkt de dierenwereld veel op die van Nederland en België. In het zuiden lijkt deze meer op die van de Alpen en in het oosten op die van oost-Europa.

Onder andere herten, wilde zwijnen en wilde katten vinden nog een schuilplaats in de uitgestrekte bossen. Dit is grotendeels te danken aan een goed jachtbeheer. Ook de vos, das, marter en otter komen in Duitland voor. Dankzij goede jachtwetten hebben het edelhert en de ree zich kunnen handhaven. In enkele Oostzeegebieden is de eland weer ingevoerd. In andere gebieden is dit het geval voor de damhert, sikahert en de moeflon. Vanuit de Bohemen (Tsjechië) is de muskusrat Duitsland binnengedrongen en heeft zich uitgebreid in noordwestelijke richting. De bever is oa in de Elbe te vinden. Enkele dieren die door het hele land voorkomen zijn de haas, het konijn en kleine knaagdieren zoals de eekhoorn, hamster en muizen.

De tuimelaar en bruinvis komen regelmatig voor in de kustgebieden. Aan de Oostzeekust leeft de stinkrob en aan de Noordzeekust de grijze zeehond. De vogelwereld lijkt grotendeels op de rest in West-Europe, aangevuld met enkele alpine soorten zoals d sneeuwhoen, rotskruiper en de alpenkauw. Enkele bijzondere vogelsoorten zijn de hazelhoen, auerhoen, grote trap, raaf, zwarte ooievaar, kraanvogel, oehoe, steenarend en zeearend. Bijzondere amfibieën zijn de vuur- en alpensalamander. Van de reptielen komen de Europese moerasschildpad, slangen met daaronder de dobbelsteenslang en esculaapslang en vele soorten hagedissen in Duitsland voor. Door watervervuiling is de zalm vrijwel geheel verdwenen uit de Rijn.

De fauna is sterk teruggedrongen door de toename van bevolking, urbanisatie en industialisatie.

Hoofdstad
De hoofdstad van Duitsland is Berlijn met z’n 3,4 miljoen inwoners. Berlijn is tevens de grootste stad van het land en de op één na grootste van de EU. Berlijn ligt in het noordoosten van Duitsland, aan de rivier de Spree.

Tijdens de tweedeling van Duitsland, liep De Muur ook door Berlijn. Hierdoor bestond Berlijn uit 2 delen: Oost-Berlijn en West-Berlijn. Het oostelijke deel van de stad was toen de hoofdstad van oost-Duitsland. De hoofdstad van West-Duitsland was toen Bonn. Na de val van De Muur werd Berlijn de hoofdstad van Bondsrepubliek Duitsland.

Enkele bezienswaardigheden in Berlijn zijn de Brandenburger Tor, Checkpoint Charlie, Berlijnse Muur en de Reichstag. Daarnaast heeft Berlijn ook vele mogelijkheden om te winkelen, uit te gaan en te eten &  drinken.

Taal
De meest gesproken taal is Duits. Langs de Deense grens wordt ook Deens gesproken en langs de Poolse grens Sorbisch. Over het algemeen kunt u zich met Engels ook goed redden.

Klimaat
Duitsland heeft een gematigd zeeklimaat met milde winters, geen extreem hete zomers en gedurende het hele jaar neerslag. De berg- en heuvelgebieden zorgen voor variatie in het weer. Grote verschillen in weerbeeld en temperatuur zijn te vinden in een straal van 100 km rondom deze gebieden, zeker als er een hoger gelegen zone tussen ligt. De gemiddelde temperaturen laten zien dat in het noordwesten de zomermaanden koeler zijn dan in het zuiden. In de wintermaanden is dit echter net andersom het geval, door de warmere zeelucht in het noorden. Het is met name in de winter kouder in de hoger gelegen gebieden  zoals het Thüringer Wald, het Beierse Woud, Sauerland, de Beierse Alpen en het Zwarte Woud.

 

    

gem. max.
  temp. (°C)

gem.
  min.

  temp. (°C)

gem. zonuren
  per dag

gem.
 
zee
  temp. (°C)

januari

2

-4

2

3

februari

4

-2

3

2

maart

8

0

4

3

april

13

4

5

5

mei

19

8

7

10

juni

22

11

7

15

juli

23

12

8

17

augustus

23

13

7

18

september

20

10

5

16

oktober

14

6

4

13

november

7

1

2

9

december

3

-3

1

5

Praktische informatie

Bij al onze meerdaagse reizen wordt u thuis door de taxi opgehaald en naar ons restaurant gebracht waar we beginnen met een kopje koffie met cake. Vanaf hier vertrekken we met de touringcar direct naar de vakantie bestemming. Dit geldt niet voor de reizen naar het Verenigd Koninkrijk die met de boot vanuit IJmuiden vertrekken, dan wordt u met de taxi naar de ferry in IJmuiden gebracht.

Dus geen landelijke ophaalroute door het hele land, maar direct naar de vakantiebestemming. Aan het einde van de reis wordt u wederom met de taxi naar huis gebracht. Deze ophaal- en thuisbrengservice is alleen geldig voor inwoners uit Noord-Holland, muv Texel. Deelnemers buiten Noord-Holland kunnen met eigen vervoer naar onze standplaats rijden en van hier met de bus mee naar het begin restaurant.

Parkeren is gratis.

Op dit moment zijn er geen vertrekdata beschikbaar

Sinds 1933 bent u bij ons aan het juiste adres voor het huren van een touring car met chauffeur.

Verhuur van een touringcar met chauffeur

Huur een luxe touringcar bij Bak Reizen voor een comfortabele groepsreis. Onze touringcars zijn maximaal 3 jaar oud en bieden veel ruimte tussen de stoelen (85 cm), inclusief tafels. Met voorzieningen zoals airconditioning, mediaspelers, koelkasten, verstelbare stoelen en ABS, kunt u ontspannen en genieten van uw reis. Boek nu en ervaar de luxe van Bak Reizen!

Bak Reizen, specialist in groepsvervoer

Huur een luxe touringcar bij Bak Reizen voor een comfortabele groepsreis. Onze touringcars zijn maximaal 3 jaar oud en bieden veel ruimte tussen de stoelen (85 cm), inclusief tafels. Met voorzieningen zoals airconditioning, mediaspelers, koelkasten, verstelbare stoelen en ABS, kunt u ontspannen en genieten van uw reis. Boek nu en ervaar de luxe van Bak Reizen!