Kerstreizen 2023
Kerstreizen 2023

De gids 2024 zal medio december worden verspreid.
We hebben geen folder voor de kerstreizen 2023 verspreid.
De kerstreizen kunt u inzien op deze website. Kerstreizen 2023

Edisonweg 9
Alkmaar
Noord-Holland
1821 BN
NL
215 beoordelingen
SGR
checkmark90 jaar ervaring
checkmarkGecertificeerd vervoer
checkmarkUniek reisaanbod
checkmarkDeur tot deur service
Busreis, Noord-Polen, Gniew, 10 dagen, Polen

Busreis, Noord-Polen, Gniew, 10 dagen

Busreis Noord-Polen, met mooie excursies en prachtige natuur

In de 16de eeuw werd Nederland verwoest door jaren van voortdurende oorlog met Spanje, met een daaruit voortvloeiende economische crisis.  Veel Nederlanders besloten daarom hun vaderland te verlaten en hun geluk te zoeken in het verre Polen, zij werden hier met open armen verwelkomd. In de lage landen van de Zulawy vonden de immigranten uit Nederland een tweede vaderland. Tijdens deze reis bezoeken we o.a. deze streek, maar ook de mooie plaats Gdansk en het openluchtmuseum Szymbark. We overnachten op een bijzondere locatie, het is namelijk onderdeel van een middeleeuws kastelencomplex.

Bekijk beschikbaarheid

Busreis Noord-Polen, met mooie excursies en prachtige natuur

In de 16de eeuw werd Nederland verwoest door jaren van voortdurende oorlog met Spanje, met een daaruit voortvloeiende economische crisis.  Veel Nederlanders besloten daarom hun vaderland te verlaten en hun geluk te zoeken in het verre Polen, zij werden hier met open armen verwelkomd. In de lage landen van de Zulawy vonden de immigranten uit Nederland een tweede vaderland. Tijdens deze reis bezoeken we o.a. deze streek, maar ook de mooie plaats Gdansk en het openluchtmuseum Szymbark. We overnachten op een bijzondere locatie, het is namelijk onderdeel van een middeleeuws kastelencomplex.

We overnachten in het 4 sterren Hotel Zamkowe Centrum, dat een onderdeel is van het kastelencomplex Zamek Gniew. Het hotel is gesitueerd op een prachtige locatie: achter het hotel vinden we een uitgestrekt merengebied en aan de voorzijde loopt u zo het historische stadscentrum in met leuke winkeltjes en terrasjes. Het hotel bevindt zich in twee grote bijgebouwen van het kasteel en is van binnen naar moderne standaard ingericht. We vinden er ruime en moderne kamers voorzien van tv, kluisje, bureau en eigen badkamer met toiletartikelen. In het restaurant krijgt u de beste lokale en internationale gerechten geserveerd. Een bijzonder verblijf. Beoordeling Booking.com 8.7

Faciliteiten Hotel Zamkowe Centrum****

 • Restaurant
 • Bar
 • Lift
 • Voorzieningen voor gehandicapten
 • Gratis Wifi in gehele accommodatie
 • Kluisje
 • Roomservice

Kamer

 • Gratis Wifi
 • Televisie
 • Badkamer met douche of bad
 • WC

Dag 1 - Heenreis
Nadat u thuis bent opgehaald, vertrekken wij richting Duitsland. Via de autobaan rijden we naar de Duits-Poolse grens voor de overnachting. Voor het diner arriveren we in ons hotel.

Dag 2 - Berlinka
Via de prachtige, zogenoemde Berlinka-route, rijden we naar ons hotel in Gniew. Nadat u bent ingecheckt, worden we in het restaurant verwacht voor het diner.

Dag 3 –  Gdansk o.l.v. gids
Na het ontbijt vertrekken wij naar Gdansk, de meest Hollandse stad van Polen. Voordat we hier aankomen, brengen we eerst een bezoek aan de Oliwa kathedraal voor een demonstratie van het grootste kerkorgel van Polen. Onder leiding van een gids verkennen we Gdansk waarbij onder ander de Westerplatte bezoeken. Dit is de plek waar op 1 september 1939 de Tweede Wereldoorlog begon. Vervolgens maken we een wandeling door de prachtige historische binnenstad van Gdansk. Uiteraard is er ook vrije tijd om te winkelen of een gezellig terrasje te pakken. Door naar de vroegere Lenninwerf, waar Lech Walesa bekend werd als stakingsleider.

Dag 4 – Elblag kanaal
Na het ontbijt vertrekken we naar Buczyniec voor een unieke boottocht over het Elblag kanaal. Tijdens de tocht wordt de boot enkele keren uit het water getild en over land vervoerd via een ingenieus systeem (Nederlandse uitvinding). De tocht voert dwars door een prachtig stukje ongerepte natuur. In Jelonki wacht de touringcar op u. Na deze boottocht zullen wij terugkeren naar het hotel voor het diner.

Dag 5 - De Mennonieten, Zulawy en de Poolse kust
Deze morgen zullen wij een bezoek brengen aan het Mennonieten museum. Hier komen we alles te weten over het ontstaan van de Zulawy. Het is een heel groot gebied dat vanaf 1540 door de Nederlandse Mennonieten is drooggelegd en tot 1945 door hen werd bewoond. We rijden door naar het plaatsje Stegna aan de Poolse kust. U hebt hier de gelegenheid om een heerlijke wandeling te maken. ‘s Avonds is er een folkloreavond met zang en dans.  

Dag 6 - Szymbark 
Na het ontbijt gaan wij naar het openluchtmuseum in Szymbark. Bij aankomst worden wij ontvangen met koffie en koek. Daarna volgt een rondleiding langs de diverse gebouwen, waaronder het enige huis ter wereld wat op zijn kop staat. We zien de langste plank en de langste tafel ter wereld (230 zitplaatsen). Door naar de uitkijktoren van Szymbark, waar wij een prachtig panoramisch uitzicht hebben over de Kaszuben. Na dit bezoek gaan wij verder naar het spoorwegmuseum in Koscierzyna, waar wij een van de grootste collecties stoomlocomotieven van Polen te zien krijgen.

Dag 7 - Dagtocht Golub Dobrzyn, Szafarnia en Grudziazd
We rijden naar de prachtige plaats Golub Dobrzyn met haar middeleeuwse marktplein en prachtige kasteel. Het Kasteel van Golub-Dobrzyn is een gotisch kruisridderkasteel, dat omstreeks 1300 is gebouwd door de Duitse Orde. In de middag treden we in de voetsporen van de bekende Poolse componist Chopin. In de plaats Szafarnia vinden we zijn zomerresidentie, waar hij van 1824 tot 1828 verbleef. Tegenwoordig is het gebouw een museum, hier krijgen we een rondleiding. We sluiten de dag af met een bezoek aan Grudziazd, gelegen aan de Wisla rivier. De stad heeft een historisch centrum en een imposante stadsmuur.

Dag 8 - Burcht van Malbork o.l.v. gids
In de ochtend bezoeken wij de prachtige burcht van het nabijgelegen Malbork. Het is de grootste kruisridderburcht van Europa en ooit hoofdzetel van de ridders van de Duitse Orde. Het fraaie, grote kasteel werd in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd en later volledig gerestaureerd. Een plaatselijke gids zal ons rondleiden. In de middag bent u vrij

Dag 9 - Poolse platteland en Gniezno 
Na het ontbijt nemen wij afscheid van ons hotel en beginnen aan onze terugreis. We rijden over het Poolse platteland en langs de steden Torun, Gniezno en Poznan. In Gniezno maken we een stop in het centrum van de stad.

Dag 10 - Terugreis
Via Maagdenburg en Hannover rijden we weer terug.

Hier vindt u uitgebreide informatie

Inclusief

entree kerk Oliwa
Gdansk o.l.v. gids
boottocht met lunch
entree Mennonieten museum
entree Szymbark + koffie met gebak
entree spoorwegmuseum Koscierzyna
entree Chopin museum
entree Malbork o.l.v. gids
afscheidsdiner
van-deur-tot-deur service
vervoer per luxe touringcar met minimaal 85 cm stoelruimte
verblijf in een 2-persoonskamer
verzorging op basis van halfpension

Exclusief

Niet vermeldde entree's en lunch

Minimum en maximaal aantal deelnemers 

Het minimum aantal deelnemers is 25 per busreis en een maximaal aantal van 44 deelnemers, anders kunnen wij de Comfort Class Plus niet garanderen. Wij behouden ons het recht voor de reis kosteloos te annuleren indien het minimum aantal niet kan worden gerealiseerd. U wordt hiervan uiterlijk 21 dagen  voor vertrek op de hoogte gesteld. Bij annulering van onze zijde wordt u een alternatief aangeboden: dezelfde reis op een andere vertrekdatum, dan wel een andere bestemming op dezelfde vertrekdatum. Kunt of wilt u geen gebruik maken van de alternatieve reis, dan worden de door u betaalde reisgelden volledig teruggestort.

Onze reisvoorwaarden 

Polen

Polen heeft een oppervlakte van 312.684 km² waarmee het ca 7,5 x zo groot als Nederland is en ligt in het oosten van Europa. Polen grenst aan 7 landen: Duitsland in het westen, de Russische enclace Kaliningrad Oblast, Litouwen, Wit-Rusland en Oekraïne in het oosten en Tsjechië en Slowakijke in het zuiden. Polen heeft aan de noordkant en kustlijn van 491 km aan de Oostzee. De rivier de Oder en de Neisse vormen grotendeels de grens met Duitsland.

In het noordwesten is het eiland Wolin te vinden, alsmede de schiereilanden Hel en Mierzeja Wislana.

Landschap
Het landschap van Polen is in 3 variëteiten op te delen. Het noorden van Polen wordt gekenmerkt door een merengebied en een kuststrook met een zandstrand van 440 km. Mazurië is een uitgestrekt merengebied met ca 1000 meren wat in het noordoosten van Polen ligt. In het midden van Polen ligt een strook met laagvlaktes, moeraslanden en dichte bosgebieden. In het zuiden zijn hoogvlakten en gebergten te vinden. Deze hoogvlakten hebben een afzonderlijk verloop. Er zijn terreinen die getypeerd worden door rivierdalen en de vele holle wegen die zich in de boslagen gevormd hebben. Ook zijn er landschappen die grotendeels beheerst worden door kalken eilandbergen en ravijnen en grotten.

Flora & fauna
Na de laatste ijstijd is de huidige typisch Midden-Europese vegetatie ontstaan. In de bergen en moerasgebieden treft men nog overblijfselen van de tussentijden aan zoals de dwergberk. Er is veel bos verloren gegaan door de beide wereldoorlogen en de ontginningen sinds de 13e eeuw. Nog ca 27% van het oppervlakte is bedekt met bos. Het beroemde Puszcza Bialowieska is het laatste restand van de oerwouden die ooit in heel Polen voorkwamen. Circa 80% van de staatsbossen is naaldwoud (met name de lariks en de grove den), het overige deel is loofwoud  met de beuk, eik, berk, linde en els. De Poolse lariks en Ojców berk zijn enkele inheemse soorten. In de heide- en moerasgebieden zijn ca 600 soorten mos en 1500 soorten paddestoelen te vinden. De klaproos is de nationale bloem van Polen, de treurwilg en witte els zijn de nationale bomen. 

In de dierenwereld heeft zowel een Oost-Europees als Midden-europees karakter. De siezel en soeslik (verwant aan de eekhoord) bereiken hier hun westgrens. Ook zijn er enkele noordelijke elementen te zien, zoals de eland. In het woud van Bialowieska lopen wisenten (de grootste Europese zoogdieren) vrij rond.

Delen van Pommeren en Wielkopolska en de uitgestrekte Mazurische meren zijn een belangrijke broedplaats voor oa de knobbelzwaan, aalscholver, kraanvogel en zwarte ooievaar. Ook komen hier wilde eenden, wilde ganzen, grijze reigers, visatenden en raven voor. De witte ooievaar broedt in Mazurië. Op de grens met Tsjechië en Slowakije ligt het Tartagebergte net een nationaal park. Hier zijn de bruine beren, het grootst bekende gemzenras, everzwijnen, wilde katten, lynxen en wolven. Buidelratten, eekhoorns, hamsters, herten, reeën en relmuizen zijn vanaf het oosten en zuiden van Europa naar Polen gekomen.

Er komen 55 soorten vis voor in de rivieren en meren van Polen, zoals de baars, karper, snoek, harder, brasem, zal, paling, witvis en forel.

De nationale vogel van Polen is de witte adelaar. De zwarte ooievaar wordt als een niet erkend nationaal symbool beschouwd. 

Hoofdstad
De hoofdstad van Polen is Warschau met bijna 2.000.000 inwoners en een oppervlakte van 516,9 km². De rivier de Vistula stroomt door de stad. In de stad zijn de zowel de invloeden van de voormalige Sovjet-Unie als van het moderne Europa terug te vinden.

Taal
Het Pools is de officiële taal van Polen. Tot de 16e eeuw was het Latijn de officiële geschreven taal. Nog steeds zijn er veel Latijnse woorden in de gesproken taal terug te vinden.

Klimaat
Polen heeft een gematigd landklimaat met vrij warme zomers en vrij koele winters. Polen is één van de droogste landen van Europa. De buien en depressies vanaf de Noordzee kunnen Polen moeilijk bereiken. Langs de noordkust zorgt de Oostzee voor meer warmte in de winter en verkoeling in de zomer.

    

gem. max.
  temp. (°C)

gem.
  min.

  temp. (°C)

gem. zonuren
  per dag

gem.
 
zee
  temp. (°C)

januari

-1

-7

1

4

februari

1

-6

2

3

maart

6

-2

4

3

april

13

3

5

4

mei

19

8

7

8

juni

22

11

8

13

juli

24

12

8

16

augustus

23

12

7

18

september

18

9

5

15

oktober

13

4

3

12

november

6

0

2

9

december

1

-4

1

6

Bij al onze meerdaagse reizen wordt u thuis door de taxi opgehaald en naar ons restaurant gebracht waar we beginnen met een kopje koffie met cake. Vanaf hier vertrekken we met de touringcar direct naar de vakantie bestemming. Dit geldt niet voor de reizen naar het Verenigd Koninkrijk die met de boot vanuit IJmuiden vertrekken, dan wordt u met de taxi naar de ferry in IJmuiden gebracht. Dus geen landelijke ophaalroute door het hele land, maar direct naar de vakantiebestemming. 

Aan het einde van de reis wordt u wederom met de taxi naar huis gebracht. Deze ophaal- en thuisbrengservice is alleen geldig voor inwoners uit Noord-Holland, muv Texel. Deelnemers buiten Noord-Holland kunnen met eigen vervoer naar onze standplaats rijden en van hier met de bus mee naar het begin restaurant. 

Parkeren is gratis.

Op dit moment zijn er geen vertrekdata beschikbaar

Sinds 1933 bent u bij ons aan het juiste adres voor het huren van een touring car met chauffeur.

Verhuur van een touringcar met chauffeur

Huur een luxe touringcar bij Bak Reizen voor een comfortabele groepsreis. Onze touringcars zijn maximaal 3 jaar oud en bieden veel ruimte tussen de stoelen (85 cm), inclusief tafels. Met voorzieningen zoals airconditioning, mediaspelers, koelkasten, verstelbare stoelen en ABS, kunt u ontspannen en genieten van uw reis. Boek nu en ervaar de luxe van Bak Reizen!

Bak Reizen, specialist in groepsvervoer

Huur een luxe touringcar bij Bak Reizen voor een comfortabele groepsreis. Onze touringcars zijn maximaal 3 jaar oud en bieden veel ruimte tussen de stoelen (85 cm), inclusief tafels. Met voorzieningen zoals airconditioning, mediaspelers, koelkasten, verstelbare stoelen en ABS, kunt u ontspannen en genieten van uw reis. Boek nu en ervaar de luxe van Bak Reizen!